Volledig scherm
Valerie van Zuijlen heeft met haar lichtshow vanaf de maan de Foederer Talent Award gewonnen. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Buitenaardse lichtshow in Steentjeskerk tijdens Glow Eindhoven

EINDHOVEN - De Steentjeskerk beleeft tijdens het lichtkunstfestival Glow een buitenaardse lichtshow. Letterlijk, want hij komt van de maan. Dankzij Valerie van Zuijlen, die dinsdag de Foederer Talent Award in de wacht sleepte.

De opdracht aan de honderd ontwerpers die zich hadden aangemeld voor de ontwerpwedstrijd voor lichtkunstenaars was helder: ontwerp iets met licht voor in de Steentjeskerk aan de Sint Antoniusstraat in Eindhoven.

Dinsdag presenteerden negen genomineerden hun ontwerp aan de jury in The Student Hotel. ,,Shit!" roept Valerie van Zuijlen (25) als ze door juryvoorzitter Ronald Ramakers, directeur van Glow, naar voren wordt geroepen. Ze had niet verwacht dat haar idee voor een lichtshow vanaf de maan het zou winnen van de acht andere ontwerpen 'met allemaal een zeer hoog niveau', zoals Ramakers vooraf had gezegd.

Maanmannetjes

Van Zuijlen heeft voor haar ontwerp contact gezocht met twee vrijwilligers van de volgens haar grootste radiotelescoop ter wereld, in het Drentse Dwingeloo, Jan van Muijlwijk en Harry Keizer. ,,Ik noem ze de Maanmannetjes, want al jarenlang zenden zij geluid naar de maan en registreren wat er terugkomt. Het nieuwe dat ik doe, is die signalen omzetten in licht.'' Passend bij het buitenaardse heeft Van Zuijlen gekozen om de befaamde vijf tonen van de film Close Encounters of the Third Kind naar de maan te sturen. De lichtshow zal uiteindelijk bepaald worden door wat de geluidsgolven ontmoeten op het maanoppervlak. ,,Misschien wel de voetafdruk van Neil Armstrong'', lacht de kunstenaar. Of ontwerper, of cineast. Want Van Zuijlen volgde de opleiding Graphic Design, studeerde film aan het Sandberg Instituut en behaalde haar master Cinema Studies in New York, waar ze nu woont.

Met de award ontvangt de winnares een budget van 25.000 euro, waarmee ze haar ontwerp in de Steentjeskerk kan uitvoeren. Ook krijgt ze een lichtkunstenaar als assistent ter beschikking. ,,Ik zie mezelf niet als een groot ontwerper. Meer als een coördinator die mensen bij elkaar brengt. De Maanmannetjes, dát zijn de kunstenaars.''

Samenwerken met Glow

De Foederer Talent Award werd een jaar of zeven terug ingesteld door het Eindhovense accountants- en adviesbureau Crowe Foederer, als reactie op de vergaande bezuinigingen op kunst- en cultuursubsidies, vertelt bestuurder Johan Daams. ,,Dan ligt in Eindhoven samenwerking met Glow voor de hand. En de leegstaande Steentjeskerk ligt dit jaar op de route.''

Vanwege het hoge niveau van de inzendingen krijgen ook de nummers twee en drie van de ontwerpwedstrijd een plaats in Glow 2019, belooft Ramakers. De tweede plaats was voor een ronddraaiende staande snaar, die met een frequentie van 1000 hertz wordt belicht, waardoor het lijkt of er meerdere draden dansen door de ruimte, van ontwerper Ricky van Broekhoven. Nando Dolleman, net als Van Broekhoven uit Eindhoven, behaalde de derde plaats.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven