Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Buitenschoolse opvang in de vakantie: met zijn allen naar het park of bananentaart bakken

VELDHOVEN/ROGGEL - De kinderen van de bso van de Veldhovense locatie mfa-noord van Nummereen zijn om kwart over twee net aan de lunch begonnen.

"We zijn net terug van een bezoek aan de speeltuin De Neut in Westerhoven", vertelt pedagogisch medewerkster (pm'er) Janneke Corstiaans. "Op woensdag en vrijdag is het altijd wat rustiger, ook in de vakantie. Het voordeel is dat ik vandaag met zeven kinderen in de bus een uitstapje kon gaan maken."

Buitenschoolse opvang is een vorm van kinderopvang voor leerlingen van de basisschool, die na schooltijd samen spelen tot vader of moeder hen na het werk komt ophalen. In de schoolvakanties trekken ze vaak de hele dag met elkaar op. Is dat leuk? Of zouden ze liever thuis met hun vriendjes spelen?

Hutten bouwen

"Hier kan ik de hele dag spelen", zegt Zowie. "Thuis pest mijn broertje me altijd." Tuur vertelt in welsprekende volzinnen dat ze nog een film gaan kijken. "Ik heb hem al drie keer gezien, het gaat over een meisje dat het hart van een ander meisje terug gaat brengen." De kinderen (vandaag tussen vijf en acht jaar)hebben hutten gebouwd in het Speelbos, het Kabouterpad gelopen en waterdarts gespeeld. "Dan tekenen we met krijt een dartsbord op de grond en moeten we met natte sponzen gooien", legt Tyron uit. Hij doet graag mee aan sport en spel, het liefst voetbal, als er genoeg anderen zijn.  Vandaag is Janneke de enige pm'er, pas als de groep meer dan tien kinderen telt, komt er een tweede bij. "Alleen kan ik zelf mijn keuzes maken, samen met de kinderen. Het voordeel van een grotere groep is dat de één met een paar kinderen naar de gymzaal kan gaan en de ander hier kan blijven met de rest."

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Levend ganzenbord

Adéle van der Heijden is locatiemanager bij de locatie Paradijs in Eindhoven, van Kinderopvang Humanitas. Paradijsvogels heten de kinderen van de bso daar. "Het kan per dag variëren van vier tot twintig kinderen. Ze gaan vaak naar het Stadswandelpark, te voet, met hesjes aan voor de veiligheid. Spullen gaan mee in de bakfiets. Ze hebben er levend ganzenbord gespeeld." Midgetgolf in Genneper Parken en waterspelletjes in speelpark De Splinter. Maar ook binnen kan het gezellig zijn, met zijn allen bananentaart bakken. 

Deze vrijdag telt bso De Zeespiegel in het Helmondse Brouwhuis (van Spring Kinderopvang) zes kinderen. "Nou je het zegt, het zijn allemaal jongens ja." lacht pm'er Astrid van den Waarsenburg. Samen met haar collega René van Riet heeft ze hen vanochtend in een busje naar camping De Leistert in Roggel gereden. "Onze collega Anke viert daar vakantie en zei dat de kinderen zich hier wel zouden vermaken." Dat blijkt. Drie jongens hebben plezier op een trekvlot in de zwemplas. Verderop zijn Joris, Thomas en Tijn bezig met een waterpomp. Tijn moet er niet aan denken om thuis te zijn, want daar kan hij niet zo veel spelen. En Joris' dag kan niet meer stuk. Zonder te blozen vertelt hij dat hij getrouwd is met Anke. Normaal is ze pm'er, maar vandaag niet. Of toch wel? "Ach, wat maakt het uit. Nu zien mijn kinderen hun vriendjes ook weer."

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven