Het pad dat verdwijnt als het bouwplan van CPO Philipsdorp doorgaat.
Volledig scherm
Het pad dat verdwijnt als het bouwplan van CPO Philipsdorp doorgaat. © Draaiboomstraat

Buren fel tegen CPO Philipsdorp

EINDHOVEN - Omwonenden van de Draaiboomstraat in Strijp maken bezwaar tegen het plan voor 13 woningen van CPO Philipsdorp. De buurtbewoners zijn vooral boos omdat ze hun achterom dreigen te verliezen.

Dat stukje grond tussen de Draaiboomstraat en de Hubertastraat in Philipsdorp is nodig om de twee delen van het plan te verbinden. Er wordt straks gebouwd op een terreintje aan de Draaiboomstraat en het parkeerterrein aan de Langdonkenstraat. De gemeente Eindhoven en woningcorporatie Woonbedrijf, die de grond verkopen, erkennen de rechten van de omwonenden op overpad niet. En dus verdwijnt volgens de buurtbewoners een uitgang voor hun terreinen die al een eeuw in gebruik is.

Het parkeerterrein en het perceel tussen twee woningen in, is uitgegeven als bouwgrond aan CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) Philipsdorp. Die groep kreeg de voorkeur boven twee zittende bewoners, Theoline van Schie en Joop Hendriks. Die deden niet mee en startten een juridische procedure tegen de gemeente.

Inmiddels is een nieuw bestemmingsplan opgesteld en een bouwvergunning in de maak voor de dertien woningen. De buren dienen daar nu zienswijzen tegen in omdat ze bezwaar hebben tegen het verdwijnen van het achterpad, het tekort aan parkeerplaatsen dat ontstaat, de te hoge bebouwing voor Philipsdorp en de parkeergarage met dakterras in hun achtertuin. De gemeente antwoordt daar binnenkort op.

Maar eigenlijk zit de pijn dieper, zeggen Ton en zoon Daan Scheerder, Van Schie en Hendriks. ,,Onze belangen worden genegeerd en gebagatelliseerd. Regels uit het bestemmingsplan die met inspraak van de buurt tot stand kwamen om Philipsdorp te beschermen, worden geschrapt. De gemeente doet alles om CPO Philipsdorp te helpen, maar niets om de zittende bewoners te beschermen", aldus Daan Scheerder.

Privétuinen

Volgens de bewoners hebben ze recht van overpad achter hun woningen. De gemeente zegt dat het recht gold voor grond die nu bij de privétuinen is getrokken. Het brede pad achter de woningen mag gewoon verkocht worden. De buren proberen wel iets te regelen met de nieuwe eigenaren, maar dat schiet nog niet op, zeggen de woordvoerders. ,,Als we er niet uitkomen stappen we naar de rechter", aldus Van Schie.

Ze verbazen zich verder over onvolkomenheden in het bestemmingsplan. Belangrijkste fout is volgens hen dat CPO Philipsdorp een korting krijgt op het aantal aan te leggen parkeerplaatsen op basis van de afstand tot de HOV-halte bij het PSV-stadion. Onder de 400 meter afstand hoeven er 25 procent minder parkeerplekken aangelegd te worden. ,,Maar de afstand is 410 of 420 meter. Dat soort fouten mag je toch niet maken in een bestemmingsplan?"

De bewoners hebben ook een voorbeeld van hoe het wel kan. Aan de Knotwilghof aan het einde van de Draaiboomstraat wordt ook een CPO ontwikkeld, in overleg met de buurt, met een beperkt aantal woningen. ,,CPO Philipsdorp wil te veel woningen op een te klein stuk grond realiseren. Daarom komt er een monsterlijk gedrocht van een parkeergarage tussen onze huizen te staan. Op het dakterras kijken straks alle deelnemers van het CPO in onze tuinen. Die garage kan ook aan de Langdonkenstraat komen, waar niemand er last van heeft", aldus Ton Scheerder.

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven