Volledig scherm
Buurtbewoners klagen over het lawaai van de afzuiginstallatie van pizzeria Papa John's aan de Kleine Berg. In de tuin van Margriet Aukes (rechts) is een normaal gesprek amper nog mogelijk. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Buren pizzeria in Eindhoven klagen over afzuiginstallatie

EINDHOVEN - Bewoners van de Catharinastraat in Eindhoven klagen over geluidsoverlast van de afzuiginstallatie bij buurman Papa John's, een onlangs geopende pizzeria.

Horendol wordt Margriet Aukes van de afzuiginstallatie van de eind maart geopende pizzazaak op de Kleine Berg, in het pand waar voorheen bloemenwinkel Bergflora zat. 's Morgens vanaf tien, elf uur gaat de pizzabakker aan het werk en de afzuiger aan, vertelt ze. Deze installatie eindigt in een rooster op de muur van een binnenplaatsje, op enkele meters afstand van de achtertuinen en de slaapkamerramen van appartementen aan de Catharinastraat. Aukes kan sinds Papa John's opende niet meer in haar tuintje zitten, zegt ze boos. ,,Je kunt er geen normaal gesprek meer voeren. Alles wordt overstemd door die herrie."

De mindervalide vrouw is niet de enige in het appartementencomplex die klaagt. ,,Constant hoor je uit dat rooster het geblaas en geklepper van die flappen", zegt een buurvrouw die anoniem wil blijven. ,,Het is echt niet om aan te horen en het gaat de hele dag door, soms ook 's nachts als ze vergeten zijn de afzuiger af te zetten."

Al diverse malen trokken Aukes en haar buren aan de bel, bij de gemeente, maar ook bij Papa John's. ,,Soms wordt er snel gereageerd en wordt de installatie, als die na elf uur 's avonds nog aanstaat, uitgezet. Maar vaak wordt er helemaal niet naar onze klachten geluisterd." Ook stuurde Aukes samen met haar buurman Van Hees e-mails en brieven aan de gemeente en de woningbouwvereniging.

Boete

De gemeente liet daarop onlangs geluidsmetingen verrichten. Daaruit bleek dat de installatie 56 decibel (dB) produceerde, 6 dB meer dan in de vergunning is opgenomen. Het pizza afhaalcentrum is daarbij te verstaan gegeven dat binnen een maand (vóór 5 mei) een oplossing moet worden gevonden, op straffe van een boete.

Izahir Clemencia, manager en franchisehouder van het Eindhovense filiaal, zegt begrip te hebben voor de klachten. ,,Het geluid weerkaatst tussen de muren, waardoor het versterkt wordt. Het is jammer dat daar bij de aanleg geen rekening mee is gehouden." Clemencia zegt goed nieuws te hebben: op zeer korte termijn wordt een geluidsdemper geïnstalleerd. ,,Die beslissing is genomen in overleg met ons hoofdkantoor. Als de demper onvoldoende effect heeft, gaan we een andere oplossing zoeken."

Klepperende flappen

Het probleem met de 'klepperende flappen' denkt hij eenvoudig op te kunnen lossen, door deze vast te zetten. Mocht dit alles niet voldoende resultaat geven, dan is ook een verplaatsing van de installatie -waardoor de uitlaatklep naar een andere plek verhuist- een mogelijk alternatief, aldus Clemencia. Ook belooft hij na 22.55 uur geen bestellingen meer aan te nemen, zodat om uiterlijk 23.00 uur de afzuiginstallatie uit kan. ,,De klachten zijn begrijpelijk en ik voel er niets voor om die elke week te krijgen. Ik wil orders, geen klachten."

Om te beoordelen of de demper voldoende resultaat geeft, voert de gemeente na 5 mei een nieuwe geluidsmeting uit. Zij houdt een dwangsom achter de hand, als de afzuiginstallatie nog altijd te veel decibellen produceert.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen