John Jorritsma.
Volledig scherm
John Jorritsma. © Jean Pierre Reijnen

Burgemeester Eindhoven, bestuursvoorzitter TU/e en president Philips: ‘Meer geld Rijk naar Brainport’

EINDHOVEN - Den Haag moet nog meer geld beschikbaar stellen voor Brainport Eindhoven. Dat zou kunnen komen uit een nieuw op te zetten financieringsfonds van zo'n 50 miljard euro, waar minister Wopke Hoekstra van Financiën mee bezig is. Dit pleidooi houden burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, TU-bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits en president Hans de Jong van Philips Nederland in een interview met het Financieel Dagblad (FD).

Brainport Eindhoven is de derde mainport van Nederland (naast Amsterdam en Rotterdam) en kreeg vanwege deze status al 130 miljoen van de regering.  Niet genoeg, vindt het trio. Bovendien incidenteel geld. 

Technologische vindingen dreigen naar het buitenland te verdwijnen door een tekort aan Nederlands investeringsgeld.  Ook wijzen de drie op de druk op de woningmarkt, in het hele gebied rond Eindhoven. En op de dichtslibbende wegen (A2, A58, A67).

'Wij denderen hier wel door, er wordt door de regio zelf fors geïnvesteerd. Nu moet echt de Rijksoverheid aan de bak’, aldus Philips-president De Jong in het FD.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven