Volledig scherm
Politie-inzet bij het PSV-stadion (archieffoto). © ANP

Burgemeester Jorritsma: bezoekers PSV mogen geen last hebben van politie-actie

EINDHOVEN - Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven wil niet dat de cao-acties van de politiebonden, voorafgaand aan de wedstrijd PSV-BATE Borisov van woensdag, tot extra hinder leiden voor bezoekers van de wedstrijd. Maandagavond heeft hij de politiebonden een beschikking overhandigd waarin staat wat actievoerders wel en niet mogen doen.

De wedstrijd in de play-offs voor de Champions League wordt gespeeld op woensdag 29 augustus, vanaf 21.00 uur. De politiebonden hebben deze wedstrijd uitgekozen als actiemoment: twee uur eraan voorafgaand wordt op drie plekken in de stad actie gevoerd, zo maakten zij vorige  week bekend. Het gaat overigens  niet om een risicowedstrijd: er worden niet veel Wit-Russische fans verwacht.

In een persbericht wijst Jorritsma erop dat de doorstroming van verkeer rondom het Philips Stadion normaal al onder druk staat bij wedstrijden van PSV. De cao-acties kunnen dit nog eens verergeren, en dat gaat de burgemeester te ver. Hij wil niet dat ze verkeer hinderen. Ook mogen actievoerders geen gebruikmaken van hun politiebevoegdheden en moet het publiek hen duidelijk kunnen herkennen als actievoerende politiemensen. 

Begrip

,,Ik heb de acties beoordeeld zoals ik ook acties van andere groeperingen zou beoordelen", aldus de burgemeester in zijn persverklaring. ,,Die mogen ook geen opzettelijke hinder veroorzaken, daarover heb ik de bonden geïnformeerd." Jorritsma benadrukt tegelijkertijd dat hij de acties 'zeer goed begrijpt', en dat ze, zeker nu de economie goed draait, recht hebben op een redelijke salarisvergoeding.

De burgemeester roept supporters ook op om woensdag voor de zekerheid meer tijd dan normaal uit te trekken voor de reis naar het Philips Stadion. Mensen die in het gebied wonen, werken of verblijven, moeten ook rekening houden met extra overlast, waarschuwt hij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven