Volledig scherm
Vorige week liep de flyeractie van Pegida bij de moskee uit de hand, Edwin Wagensveld maakt een selfie met de moskee. © Bert Jansen/ foto meuelenhof

Burgemeester Jorritsma: geplande flyeractie van Pegida in Eindhoven zal worden beëindigd

EINDHOVEN - Mocht Pegida zaterdag besluiten te gaan flyeren rond de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven, dan grijpen de instanties in. Burgemeester John Jorritsma verbood eerder een demonstratie van de anti-islambeweging op die plek.

Burgemeester John Jorritsma is niet van plan een flyeractie van Pegida zaterdag in Eindhoven te accepteren. Mocht de anti-islamclub toch pamfletten uit gaan delen dan wordt die actie door de politie en gemeente beëindigd. Vorige week zaterdag liep zo'n zelfde flyeractie rondom de Al Fourqaan-moskee nog uit de hand toen Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd belaagd.

Kopzorgen

Al wekenlang bezorgt Pegida de mannen op het Eindhovense gemeentehuis kopzorgen met de aankondiging van demonstraties of, als die worden verboden, flyeracties. De anti-islambeweging weigert zich neer te leggen bij een verbod op een demonstratie rond de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel. Een betoging op die plek was eerder ontspoord toen tegendemonstranten slaags raakten met de politie.

Pegida sloeg het voorstel  af om afgelopen week te demonstreren op het Stadhuisplein. De veiligheid van de demonstranten was op die plek beter te garanderen. Én, een eind van de moskee vandaan, was de kans dat de boel uit de hand zou lopen een stuk kleiner. In plaats daarvan besloot Pegida vorige week zaterdag spontaan te gaan flyeren bij de moskee, want zo zei Wagensveld: “Dat is is geen demonstreren, dus daar hebben we geen toestemming voor nodig.” Opnieuw liep het uit de hand en moest Wagensveld zich in veiligheid rennen.

Manifestatie

Volgens Jorritsma kan hij wel degelijk een stokje voor de flyeractie steken. Via zijn woordvoerder wijst hij op de Wet Openbare Manifestaties. Als burgemeester heeft hij daarmee de bevoegdheid om de locatie, tijd en datum van een manifestatie aan te passen.  Maar ook om zo'n samenkomst te verbieden.  Dat was vorige week zaterdag ook al de insteek. De flyeractie liep toen echter al uit de hand voordat er flyers waren uitgedeeld, aldus de woordvoerder.

Bij een eerdere flyeractie rondom de Al Fourqaan-moskee werd Pegida-voorman Edwin Wagensveld belaagd:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven