De Eindhovense burgemeester John Jorritsma.
Volledig scherm
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma. © Jean Pierre Reijnen

Burgemeester Jorritsma haalt hard uit naar ‘idioten’ waardoor strengere coronaregels nodig zijn

EINDHOVEN - Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kan zich volledig vinden in de strengere maatregelen die het kabinet maandag nam om verspreiding van het coronavirus te beperken. „Ik ben veel te veel tijd kwijt aan de idioten die zich nergens iets van aantrekken.”

Vanaf maandagavond is onder andere de samenkomst van groepen met meer dan drie personen verboden en kunnen burgemeesters streng gaan controleren of mensen zich houden aan de minimale afstand van anderhalve meter tot elkaar. En dat is hard nodig, zegt Jorritsma: „Tachtig procent van de mensen houdt zich er al aan, maar een klein gedeelte is echt onverantwoord bezig. Dat hebben we dit weekend allemaal kunnen zien.”

Gesloten horecaterrassen

Jorritsma noemt onder andere de drukke milieustraten, bouwmarkten, tuincentra, parken, natuurgebieden, pleinen en speelplaatsen. „Maar ik zag ook gesloten horecaterrassen waar mensen gewoon met hun thermoskan gaan zitten. Daar heb ik me ernstig zorgen over gemaakt. Daar hebben we als burgemeesters meteen over aan de bel getrokken bij het kabinet.”

Over hoe het handhaven van die regels in praktijk er precies gaat uitzien, weet Jorritsma nog niet. „Dat moeten we de komende uren en morgen gaan bekijken.” Hij kan het niet laten om de mensen nog een keer op het hart te drukken om zich aan de richtlijnen te houden. Tegelijkertijd veroordeelt hij de mensen die daar lak aan lijken te hebben: „Ik ben veel te veel tijd kwijt aan de idioten die zich nergens iets van aantrekken. Dat is allemaal energie die ik hoor te steken in het bestrijden van het virus en in het helpen van mensen die erdoor zijn getroffen. Hopelijk gaat dat na vandaag veranderen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven