Volledig scherm
Actievoerende 'blokkeerfriezen' tijdens de Eindhovense optocht. © Gemeente Eindhoven

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven in lastig parket om ‘blokkeerfriezen’

EINDHOVEN - Een ludieke actie voor het behoud van Piet Paulusma als weerman bij omroep SBS6 heeft de Eindhovense burgemeester John Jorritsma in een lastig parket gebracht. Jorritsma werd op carnavalszaterdag tijdens de Eindhovense optocht betrokken bij die actie van een aantal Eindhovense ‘blokkeerfriezen’. D66 en Denk in de Eindhovense gemeenteraad vinden nu dat de burgemeester daarvoor zijn excuses moet maken. 

Volgens beide raadsfracties is de carnavalsoutfit van Jorritsma op die dag 'bijzonder slecht gekozen'. Daarmee verwijst de burgemeester, aldus de raadsleden Jorien Migchielsen (D66) en Adem Topdag (Denk), immers naar de actievoerende Friezen die in november 2017 een groep actievoerders tegen Zwarte Piet de weg naar Dokkum versperden. 

Dat wreekt zich des te meer omdat in november vorig jaar, tijdens de Eindhovense intocht van Sinterklaas, leden van de actiegroep Kick out Zwarte Piet het aan de stok kregen met een tegendemonstratie van 'hooligans en onruststokers’, aldus beide partijen, die juist voor het behoud van Zwarte Piet zijn.  

Volgens Jorritsma ligt het allemaal wat genuanceerder. ,,Op carnavalszaterdag was ik in mijn boerenkiel bij het carnavalsontbijt in het Pullman Hotel, net als weerman Piet Paulusma die erelid is van carnavalsvereniging de Bolhoedjes. Een aantal Bolhoedjes voerde die dag ludiek actie om hem voor SBS als weerman te behouden. Toen ik naar voren kwam om het biervat aan te slaan, kreeg ik door die zogenaamde blokkeerfriezen een hoed opgezet en een sjerp omgehangen. Daar zijn ook foto's van gemaakt die op de sociale media zijn verschenen.”

Zelf had de Eindhovense burgemeester geen enkel moment de associatie met Zwarte Piet. ,,Andere mensen hebben die associatie kennelijk wel. En dat kan ik ook nog wel begrijpen. Als ik de klok kon terugdraaien dan deed ik dat. Want als er iets is wat ik niet ben, dan is het een racist", zegt hij telefonisch vanuit een hotel in Austin, Texas, in de Verenigde Staten.  ,,Het raakt me ook zeer dat mensen die conclusie nu wel trekken.” 

Dat D66 en Denk nu raadsvragen over de kwestie hebben gesteld, vindt de burgemeester voorbarig en wat al te voortvarend. ,,Dit vervelende misverstand hadden we ook tijdens een vergadering van het presidium van de gemeenteraad kunnen ophelderen. Daar zijn die vragen niet voor nodig.”

Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma als 'blokkerfries'. © Gemeente Eindhoven
Volledig scherm
Actievoerende 'blokkeerfriezen' op het Eindhovense station. © Gemeente Eindhoven

In samenwerking met indebuurt Eindhoven