Volledig scherm
De Eindhovense burgemeester John Jorritsma. © Jean Pierre Reijnen

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven over liquidatie advocaat: ‘dit gaat helemaal mis’

EINDHOVEN - De Eindhovense burgemeester John Jorritsma ziet het ‘helemaal mis’ gaan in de Nederlandse samenleving. Jorritsma vindt dat het kabinet de aanpak van de georganiseerde misdaad niet serieus genoeg neemt. ,,We moeten hier niet met een stofdoek overheen gaan, anders raken we onze samenleving kwijt aan een criminele scene die z’n weerga niet kent.” 

Jorritsma zei dat in het radioprogramma 1op1 met Sven Kockelmann. Aanleiding voor de uitspraken van de Eindhovense burgemeester was de liquidatie woensdagochtend van advocaat Derk Wiersum, raadsman van kroongetuige Nabil B. 

De Eindhovense burgemeester zei dat hij tijdens de drie jaar dat hij nu burgemeester in Eindhoven is al elf maal geconfronteerd is met liquidaties in zijn gemeente.  ,,Laatst nog met een kalasjnikov bij een kinderdagverblijf.” Jorritsma sloeg daarom ook in deze krant al meerdere malen alarm. 

Minister Grapperhaus van justitie zegde weliswaar eerder honderd miljoen euro toe in de strijd tegen de zogenoemde ondermijning, waarvan Noord-Brabant 20 miljoen kreeg. ,,Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat”, aldus Jorritsma. ,,Er is sprake van een parallelle economie. Er is wel degelijk sprake van een ernstige ontwrichting van de rechtsstaat.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven