Volledig scherm
© SXC

Burgemeesters in Zuidoost-Brabant op oorlogspad tegen drugscriminaliteit

REGIO - Vergeleken met 2015 werden afgelopen jaar over heel Zuidoost-Brabant meer dan twee keer zo veel huizen gesloten na een drugsvondst. In 2016 werden in 92 gevallen mensen op straat gezet na een besluit van hun burgemeester; in 2015 ging het om 43 woningen.

Dat blijkt uit onderzoek van het ED. Het lokale bestuur in Zuidoost-Brabant bemoeit zich ook op deze manier steeds nadrukkelijker met de strijd tegen drugscriminaliteit.

Wet Damocles
Door een woning waar drugs worden gevonden minimaal een paar maanden te sluiten, willen burgemeesters de productie en handel ervan verstoren. Hierbij maken ze gebruik van de Wet Damocles. Die wet geeft burgemeesters de bevoegdheid mensen uit hun huis te zetten als daar meer wordt gevonden dan een kleine gebruikshoeveelheid. Oftewel: gaat het om meer dan 1 pil, 5 milliliter of 0,5 gram harddrugs dan riskeert een betrapte bewoner een slot op de deur. Bij softdrugs ligt de grens op vijf hennepplanten. Voor sluiting hoeft er niet daadwerkelijk sprake te zijn van handel of productie.

Opmerkelijk is hoe verschillend burgemeesters in de regio hiermee omgaan. Er zitten enorme verschillen tussen de hoeveelheid woningen die zij op de knip deden. De burgemeester van Geldrop-Mierlo toonde zich veruit de fanatiekste sluiter. Hij draaide in 2016 twintig woningen op slot. In vijf regiogemeenten sloten afgelopen jaar helemaal geen woningen.

Hard- en softdrugs
In veruit de meeste gevallen trof de politie een hennepplantage aan. Alles bij elkaar werden zo’n 23.000 hennepplanten geruimd. In de meeste kwekerijen stonden 100 tot 250 planten, maar er waren ook panden bij waar wel duizenden plantjes groeiden. Naast al die planten, vond de politie ook 226 kilogram hennepproducten als hasj en gedroogde henneptoppen. In Best werd een wel heel ijverige wiethandelaar betrapt. Hij had niet alleen ruim vier kilo wiet liggen, maar had ook alvast 3.408 joints gedraaid. Allemaal netjes verpakt in zakjes en doosjes.

De vangst van harddrugs bleef redelijk beperkt. Uit de 92 gesloten woningen werd 246 kilogram harddrugs als cocaïne, MDMA en speed gehaald. Dat lijkt veel, maar werd met name veroorzaakt door één vangst, waarbij de politie 200 kilogram amfetamine aantrof. In andere woningen lagen veelal maar een paar gram drugs. Verder vond de politie in totaal 5,5 liter GBH en verzamelde ze 1.113 pillen van verschillende soorten harddrugs, per woning vaak een handjevol pillen.

Over het algemeen sluiten burgemeesters een woning voor drie maanden. Als er verzwarende omstandigheden zijn, worden ze langer verboden terrein.

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van zaterdag of in de digitale krant.

Volledig scherm
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven