Volledig scherm
© Thinkstock

Burgers sceptisch over voorstel voor mestdialoog in Brabant

DEN BOSCH - Boeren en burgers moeten met gemeenten en natuurorganisaties in gesprek over het maken van nieuw mestbeleid van de provincie Noord-Brabant.

Op die manier hoopt landbouwgedeputeerde Anne Marie Spierings het mestbeleid nog vóór de zomer vlot te trekken. Bij milieugroepen stuit dat voornemen al bij voorbaat op cynisme. Voorzitter Jan van Hoof van Stichting Mens Dier & Peel heeft 'nul komma nul vertrouwen' in het voorstel. "Het is de zoveelste keer dat burgers voor de gek gehouden worden met een praatclub. Ze trekken altijd aan het kortste eind is onze ervaring. Dit is gewoon kletskoek."

Miljoenen kilo's mest

Mest is een probleem in Brabant. De kippen, varkens en koeien in de intensieve veehouderij produceren jaarlijks miljoenen kilo's mest. Ruimte om alle ontlasting over het land uit te rijden ontbreekt. Boeren verwerken een deel van de mest daarom op hun bedrijf of leveren aan mestverwerkingsinstallaties. Veel Brabanders zitten niet te wachten op deze 'mestfabrieken' en komen in protest. Zij zien mestverwerking als facilitering van de intensieve veehouderij. Mensen als Van Hoof staan daarom sceptisch tegenover het plan van Spierings om met boeren, gemeenten en natuurorganisaties een nieuw mestbeleid bij elkaar te onderhandelen.

Mestbeleid

De provincie gooide de groei van de verwerkingsinstallaties in november op slot. Sindsdien zijn geen nieuwe vergunningsaanvragen voor mestinitiatieven in behandeling genomen. De afgekondigde bouwstop duurt totdat het nieuwe mestbeleid in werking treedt. Dat moet vóór de zomer gebeuren, verzekert Spierings.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven