Buschauffeurs in Eindhoven willen 'niet zeiken, maar wel een plaspauze'

VIDEOEINDHOVEN - Verbaasde blikken donderdagmiddag op busstation Neckerspoel in Eindhoven. Vlak achter een streekbus is een auto gestopt, met op zijn aanhanger een dixie. 'Ik wil niet zeiken, maar wel een plaspauze', is er op de zijkant van het mobiele toilet te lezen. De dixie rijdt deze donderdag in vijf provincies achter bussen aan, in het kader van een landelijke actie van de FNV voor betere arbeidsomstandigheden in het streekvervoer. 

Deze Arriva-chauffeur maakt van de hoge nood een deugd.
Volledig scherm
Deze Arriva-chauffeur maakt van de hoge nood een deugd. © Rob Burg

Volgens de vakbond zijn de dienstregelingen zó krap geworden, dat er geen enkele rek meer in zit. De werkdruk is volgens de bond zo groot dat zelfs tijd voor een sanitaire stop vaak ontbreekt. 

De actie is een signaal naar de werkgevers. De cao-onderhandelingen voor het streekvervoer zijn mislukt; busmaatschappijen weigerden volgens de bond iets te doen aan de hoge werkdruk. Het probleem is volgens de FNV terug te voeren op het beleid van provincies, waarbij concessies in het openbaar vervoer via aanbestedingen gegund worden aan de goedkoopste partij. ,,Om toch voldoende marge te halen, plannen die busmaatschappijen busritten steeds krapper in. Dat is slecht voor de veiligheid van de reizigers; buschauffeurs raken gestrest door de hoge werkdruk", aldus FNV-woordvoerder Wilfred Jonkhout.

Ziekteverzuim

Volgens Jonkhout liggen mogelijk hardere acties in het verschiet. ,,We zijn het echt zat. Die plaspauze bepaalt vandaag het beeld, maar het probleem is veel breder. De werkdruk leidt tot stress en burnouts, het ziekteverzuim in het OV is 10 à 12 procent. Vandaar dat we af willen van de marktwerking en het aanbestedingsbeleid in het openbaar vervoer. Vroeger was het OV een nutsbedrijf zonder winstoogmerk. Wat ons betreft gaan we terug naar die situatie."

De auto met mobiel toilet op het busstation in Eindhoven.
Volledig scherm
De auto met mobiel toilet op het busstation in Eindhoven. © Rob Burg
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven