Volledig scherm
Zijkant van het Stadhuis in Eindhoven met de Rietveld-abri. Die blijft zeker tot en met 2019 in beheer bij de stichting Bushalte van Rietveld. © Menno Boon

Bushokje Rietveld in Eindhoven zeker tot 2019 in gebruik

EINDHOVEN - De bushalte van Rietveld naast het Stadhuis in Eindhoven kan zeker nog tot eind 2019 gebruikt worden als 'expositieruimte'. Het college van  B en W geeft de beherende stichting tot en met dat jaar subsidie voor de activiteiten. Bestuurslid Arie van Rangelrooy reageert 'superblij'. 

De stichting beheert en onderhoudt de bushalte aan de Wal die in 1962 is ontworpen door de befaamde architect Gerrit Rietveld. Een keer per jaar stelt de stichting een curator aan die er een kunstzinnige invulling aan geeft. Bekende Eindhovenaren als Theo Maassen, Rik van Iersel, Aïda Spaninks, Piet-Hein Eek en John Körmeling viel die eer ten deel.

Subsidie
Maar begin dit jaar werd duidelijk dat de Stichting Cultuur, die de cultuurgelden van de gemeente Eindhoven verdeelt, de bushaltestichting geen bijdrage meer wilde geven. Het college van B en W komt daar nu op terug, zo blijkt uit antwoorden van de raadsfractie van D66. Het Rietveld-object is immers voor vijf jaar, tot en met 2019, ondergebracht bij de stichting. Zolang dat contract loopt wil het gemeentebestuur geld blijven geven. Dat gaat via een geoormerkte subsidie van de Stichting Cultuur. 

,,We zijn er heel blij mee. Dat betekent dat we het kunstwerk van Bram Hermens, waar we al een jaar mee bezig zijn, gewoon kunnen plaatsen dit najaar", zegt Van Rangelrooy. ,,We gaan gewoon door waar we gebleven waren."

Na 2019 moet de stichting Bushalte van Rietveld gewoon subsidie aanvragen via de Stichting Cultuur. Van Rangelrooy heeft er vertrouwen in. ,,Die afwijziging is het beste wat ons ooit is overkomen. We hebben enorm veel  bijval gehad. We geloven dan ook dat we na 2019 door kunnen gaan.  Bovendien gaan we onze website vernieuwen en er is al veel vraag naar onze speciale T-shirts. Dat soort dingen gaan we meer doen, er is behoefte aan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven