Buurman moestuintje op asbestgrond Strijp: Heel de buurt haalde hier z'n boontjes

VIDEOEINDHOVEN - Een strook gemeentegrond in de Sint-Severusstraat in Strijp blijkt met asbest te zijn vervuild. Het lapje grond, sinds enkele jaren onder meer als moestuintje in gebruik door buurman Frans van de Wouw, wordt woensdag gesaneerd. 

Frans van de Wouw wijst naar 'zijn' tuintje dat gebarricadeerd is met hekken en linten. ,,Kijk: daar ziede een stukske liggen. Asbest. Maar er ligt hier veel meer in de buurt. Het ligt overal, in plantsoentjes en in tuinen."

De oudijzerhandelaar keek verbaasd op toen een week terug asbestverwijderaar Heezen linten spande rond de groenstrook naast zijn rijtjeshuis aan de Sint-Severusstraat. Van de Wouw nam het jaren geleden al in gebruik om er bloemen en planten en af en toe ook wat groente en fruit te kunnen verbouwen. 

Tuintje
,,Het onkruid stond een meter hoog. Hoe vaak ik dat niet gemeld heb bij de gemeente! Maar ja, die deden niks. Toen heb ik er maar een tuintje van gemaakt. Ziet er veel beter uit. En dat vindt de buurt ook", vertelt Van de Wouw. ,,Ik heb hier de afgelopen jaren van alles op gehad: kruisbessen, aardbeien, boontjes... noem maar op. En iedereen at mee. Heel de buurt kwam bij mij boontjes halen." 

Veel zal Van de Wouw dit jaar niet oogsten: volgende week komen mannen in witte pakken de twintig vierkante meter gemeentegrond omploegen. Dat er stukjes van het kankerverwekkende spul liggen, is uit onderzoek gebleken, laat de gemeente desgevraagd weten. 

Geen kwaad
Volgens Mark van den Heuvel van het Sterkselse adviesbureau voor bodemsanering Bodem & Ontwikkeling kan het asbest in een moestuintje overigens geen kwaad. ,,Planten nemen het asbest niet op. Er groeit niks op asbest, hooguit wat mos. Sterker nog: je zou asbest zelfs kunnen eten. Het komt dan in je maag terecht, niet in je longen."

Om onrust in de buurt te voorkomen heeft de gemeente besloten direct over te gaan tot een bodemsanering, in plaats van eerst de omvang van de vervuiling in kaart te brengen. 

Quote

Het onkruid stond een meter hoog. Hoe vaak ik dat niet gemeld heb bij de gemeente! Maar ja, die deden niks. Toen heb ik er maar een tuintje van gemaakt. Ziet er veel beter uit. En dat vindt de buurt ook.

Frans van de Wouw

Van de Wouw maakt zich niet al te sappel over de bodemverontreiniging. Wél over de plotselinge actie van de gemeente. ,,Vorige week vrijdag werden hier eerst linten omheen gespannen en van de week stond Strukton hier op de stoep met die hekken. Ze hadden mij toch wel even kennen bellen, of nie?" 

Volgens Van de Wouw was het een buurtbewoner die het asbest zag liggen en vervolgens de gemeente inlichtte. ,,Ik vind het een beetje gek: dat spul ligt er al jaren. En nou moet het inééns weg." 

Wat er na de bodemsanering met de groenstrook gaat gebeuren, weet de gemeente nog niet. Mogelijk dat er een beheerovereenkomst met de buurt wordt gesloten. 

Volledig scherm
Frans van de Wouw: ,,Een beetje gek: dat spul ligt er al jaren. En nou moet het inééns weg." © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Eindhoven