Buurt likt wonden na ontspoorde demonstratie in Eindhoven: ‘Het was oorlog’

VideoEINDHOVEN - De ene partij kwam om te provoceren, de andere partij om te rellen. Maar het was een derde partij die ongevraagd de dupe werd van de ontspoorde Pegida-demonstratie in Eindhoven: de buurt.

„Denk ik je dat ik die schade kan verhalen bij de gemeente?” Vian Named staat in de deuropening bij buurvrouw Wilma Slaats en wijst op de twee forse deuken in de zijkant van haar auto: cadeautje van de relschoppers die zondagavond de strijd aanbonden met een peloton ME’ers. Slaats antwoordt: De mannen die de deuken hebben veroorzaakt, gaan de boel in ieder geval niet vergoeden.”

Tuinen vernield

De twee dames, die wonen op een paar honderd meter van de moskee, nemen de ochtend na de volledig ontspoorde Pegida-demonstratie de schade op. Een demonstratie waar ze niet om hadden gevraagd, een reactie van moslimjongeren waar ze ook niet om hadden gevraagd. Waar er twee vochten, kregen de derde alle klappen: de buurtbewoners. Het zijn hun tuinen die werden vernield, hun auto’s die beschadigd raakten en hun vuilnis dat verspreid lag over de straat.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Voor beide kampen hebben omwonenden geen goed woord over. „Natuurlijk mogen die mannen van Pegida demonstreren, maar moet dat al barbecueënd voor de moskee tijdens de Ramadan? Dan ben je alleen maar aan het provoceren”, zegt Slaats, die ook boos is op de moslimjongeren. „Het was doodeng toen ze hier met fietsen, containers en stenen aan het gooien waren.” Bij dat laatste wijst ze op een betonnen tegel uit haar voortuin die in vijf delen is gebroken. „Die hebben ze uit mijn tuin gehaald, op de stoep kapot gegooid en toen wilden ze die brokstukken naar de ME gooien. Waar ben je dan mee bezig?”

Straatgenoot Lale zag hoe iemand uit de moskee naar de jongeren kwam gelopen. Hij zei: ‘Jongens, wat doen jullie hier? Zijn jullie überhaupt wel eens in de moskee geweest?’ En zo kijk ik er ook naar: die jongeren waren hier alleen maar om te rellen.”

IJzeren palen

Qua ongeregeldheden ging het aan de andere kant van de moskee, bij de rondweg, ook flink los. Op internet circuleren video’s waarop is te zien hoe jongeren vanaf de ringweg stenen richting de politie gooien. „Het was oorlog”, zegt een van de omwonenden. De materialen waarmee de confrontatie werd gezocht, kwamen onder andere van een bouwplaats verderop. „Ze haalden de hekken neer en namen van alles mee om richting de politie te gooien: ijzeren palen, houten latten. Het was schandalig. Het is jammer dat het uit de hand is gelopen”, zegt een van de mannen die daar zijn huis laat bouwen. Voor het geweld werden in totaal tien jongeren opgepakt, in de leeftijd van 14 tot 32 jaar en veelal afkomstig uit Eindhoven.

Wat bij de buurt vooral knaagt, is dat iedereen die ongeregeldheden van mijlen ver zag aankomen. „Prima dat Pegida mag demonstreren, maar waarom moet dat midden in een buurt waar ook veel kinderen wonen?”, vraagt Lale zich af. En Slaats: „De gemeente had veel eerder moeten ingrijpen. De twee kampen hebben hier een uur tegenover elkaar gestaan. Het was wachten tot het uit de hand liep. En wie is daarvan de dupe? Wij, de buurt.”

Poll

Pegida-demonstraties moeten bij voorbaat verboden worden

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
14472 stemmen
Demonstranten ME staan tegenover elkaar in Eindhoven.
Volledig scherm
Demonstranten ME staan tegenover elkaar in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Eindhoven