Volledig scherm
De afsluiting van de Tramstraat in Eindhoven: de paal wordt nog wel eens uit de grond getrokken. De gemeente bekijkt of een andere paal kan helpen. © Redactie

Buurt Mariënhage Eindhoven boos over afsluiting Tramstraat

EINDHOVEN - Boze buurtbewoners uit het buurtje Mariënhage bij de Tramstraat krijgen deze week antwoord op al hun klachten. De afsluiting van de Tramstraat wordt echter  gehandhaafd. Wel komt er waarschijnlijk een nieuwe paal op de weg, want de huidige wordt gemakkelijk verwijderd.

Bovendien moet een duidelijker bord bij de kruising met de Kanaalstraat aangeven dat doorgaand autoverkeer door de Tramstraat niet mogelijk is. Nu worden veel automobilisten die er in willen rijden nog tegengehouden door verkeersregelaars. Die blijven deze week nog staan, waarschijnlijk. Maandag 17 september wordt bekeken of hun aanwezigheid afgebouwd wordt, zegt projectleider Irmo Kaal. 

Bewoners van de buurt tussen Tramstraat en de Dommel hebben vooral de eerste dagen na de start van de werkzaamheden, op 3 september, geklaagd. Vooral ook over het vele sluipverkeer dat een weg naar het noorden zocht. Dat is na de afsluiting van de Tramstraat én de inzet van verkeersregelaars drastisch verminderd, zegt Kaal.  

Volledig scherm
Op de hoek Kanaalstraat-Tramstraat worden automobilisten aangesproken of ze wel daar moeten zijn. Anders moeten ze omdraaien. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Verder klagen omwonenden dat ze niet betrokken zijn bij het overleg over de afsluiting van de Tramstraat, net ten noorden van de Hubert Seijssemaeckerstraat. Voor een bijeenkomst daarover zouden ze niet uitgenodigd zijn. Maar volgens gemeentelijk projectleider Kaal is een vertegenwoordiging van de buurt uitgenodigd om mee te praten over de afsluiting. Ook hebben alle bewoners een wijkinformatieblad gehad. De gemeente vindt de afsluiting hoognodig om het doorgaand sluipverkeer tegen te gaan. 

Omweg

Voor de buurtbewoners van Mariënhage betekent de afsluiting een flinke omweg als ze met de auto naar het station of naar Eindhoven-noord willen. Dan moeten ze via de Kanaalstraat (en de Tongelresestraat) naar de Ring of naar de Parklaan en zo naar de Stationsweg. Bewoner Kars Karsen moet regelmatig mensen ophalen bij en wegbrengen naar het station. Het middel is erger dan de kwaal zegt hij in mailtjes naar de gemeente. Maar Kaal blijft erbij dat met de afsluiting 'een balans gezocht werd tussen bereikbaarheid en leefbaarheid' op de Tramstraat. Zonder de paal op de weg zou het er veel te druk worden. 

  1. Sneeuwbal in Eindhovense coalitie wordt steeds groter: tussenbalans in rapportcijfers
    PREMIUM
    Analyse

    Sneeuwbal in Eindhoven­se coalitie wordt steeds groter: tussenba­lans in rapportcij­fers

    EINDHOVEN - Over een paar weken zitten de zes Eindhovense wethouders een jaar op het doorgaans zo comfortabele pluche in het Eindhovense stadhuis. Tijd voor een tussenbalans: hoe doen ze het, in deze coalitie van links - GroenLinks en PvdA - en rechts - VVD en CDA? Komen ze hun beloftes bij de start van deze coalitie na, of hoever zijn ze daarmee op weg? Hoe verloopt de samenwerking? En waar zou het anders of beter moeten?

In samenwerking met indebuurt Eindhoven