Volledig scherm
Het voormalige buurthuis De Bergen aan de Oranjestraat 1 staat te koop. De gemeente Eindhoven wil meewerken om hier woningbouw in te vestigen. © Gemeente Eindhoven

Buurtcentrum De Bergen Eindhoven te koop

EINDHOVEN - Sinds november was al duidelijk dat het Cultureel Buurtcentrum De Bergen gesloten zou worden. Nu staat het pand aan de Oranjestraat in de binnenstadsbuurt van Eindhoven ook echt te koop.
Ombouwen tot woningen lijkt de voorkeur te hebben.

Dat blijkt uit de 'advertentie' voor de voormalige Nederlands Hervormde School voor Lager Onderwijs uit 1905. Sinds 1988 was het gebouw in gebruik als buurthuis met op de bovenverdieping langere tijd Vluchtelingenwerk. Per 1 februari is de huur opgezegd. De gemeente vindt dat er voldoende andere ruimten zijn waar de buurt bijeen kan komen. De stichting De Bergen slaagde er niet in het pand over te nemen.

De gemeente houdt 3 kijkdagen voor het complex van 650 vierkante meter over begane grond en bovenverdieping. Die zijn op dinsdag 14 februari van 13:00 uur tot 17:00 uur, woensdag 22 februari van 13:00 uur tot 17:00 uur en woensdag 8 maart van 10:00 uur tot 13:00 uur. Wie nog een kijkje wil nemen moet dus snel zijn.

Het pand is geen monument, maar heeft wel de beschermende bestemming 'waarde-cultuurhistorie' met een maatschappelijke functie. De gemeente is bereid die bestemming te wijzigen in wonen, zo staat in de advertentie. Een vraagprijs is niet genoemd. Geïnteresseerde projectontwikkelaars kunnen een bod doen tot 22 maart.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven