Volledig scherm
© Lieselot van Liempt

Buurtsport- en cultuurcoaches gaan aan de slag in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven stelt dankzij een landelijke subsidieregeling dertien nieuwe buurtsport- en buurtcultuurcoaches aan. Het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) mag er twee aanstellen.

Het CKE verwacht met die toezegging van de gemeente wezenlijke verbeteringen te kunnen realiseren in het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor een breed publiek. CKE-buurtcultuurcoach Wikke Peters zegt daarover: ,,Wij werken al jaren in de buurten met mensen die gewoonlijk de weg naar culturele instellingen niet vinden. Omdat ze een ingewikkeld leven hebben, mobiliteitsproblemen, beperkingen of geen dak boven hun hoofd. Die projecten, variërend van kleinschalig als het maken van nestkastjes tot grote buurtfeesten, zijn of geografisch bepaald of gericht op een specifieke doelgroep. Dat kunnen we vooral dankzij het Buurtfonds van Woonbedrijf dat daarmee inzet op het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken."

Een eerste project, na een duidelijke vraag vanuit de buurt, staat inmiddels ook gepland: theaterlessen en een Halloween theaterroute in de Gestelse buurt Oude Spoorbaan. Daarin werkt het CKE behalve met Woonbedrijf, ook samen met Parktheater, 75 Summa-studenten, amateurtoneelverenigingen, kinderen uit de buurt en NEOS.

Met de nieuwe cultuurcoaches gaat het CKE ook sterker insteken op dans- en theaterprojecten voor mensen met Parkinson en mensen die lijden aan dementie. Projectleider/programmeur Sandra van Gerwen. ,,Er is veel eenzaamheid onder die groepen. En bij de projecten die we voor deze doelgroepen opzetten, betrekken we niet alleen de mensen met deze aandoeningen, maar ook buurtbewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers. Dat werkt, dat hebben we eerder al gemerkt met Trotse kameraden bij Vitalis Wilgenhof en Dansen met Parkinson bij Vitalis Peppelrode. Er wordt concreet een cirkel doorbroken en er ontstaan vriendschappen."

Dansdocente Marieke Wilde: ,,Die pilots hebben echt veel losgemaakt bij de deelnemers. Zij zijn er letterlijk door in beweging gebracht, genieten en krijgen er energie van. Daarom zijn die nieuwe cultuurcoaches zo belangrijk."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven