Volledig scherm
Café De Snor sluit na 32 jaar de deuren. © André Kempen

Café De Snor in Bergeijk sluit deuren na 32 jaar

BERGEIJK - Café De Snor in Bergeijk heeft na bijna 32 jaar zijn deuren gesloten. Bergeijk verliest daarmee een markante horecazaak, die door velen werd gezien als de huiskamer van Bergeijk.

De in 2010 overleden Fred van Gisbergen – naamgever van het café door zijn indrukwekkende snor – was conciërge op de Bergeijkse muziekschool. Zijn echtgenote  Maria van Gisbergen- Willems werkte bij De Koningshof. 

Quote

We hebben wel meteen tegen elkaar gezegd dat we dan wel Bergeijke­naar moesten zijn.

Maria van Gisbergen, eigenaresse café De Snor

Het café – in 1986 nog De Postduif geheten - had vanaf 1985 een tusseneigenaar en stond te koop. Fred en Maria - die toen nog in Hooge Mierde woonden - zagen het wel zitten om in Bergeijk aan de slag te gaan. ,,De brouwer zei dat hij voor ons wel iets beters wist dan De Postduif, want het zag er inderdaad niet echt aantrekkelijk uit. We wilden echter niets anders, het moest om De Postduif gaan. We hebben wel meteen tegen elkaar gezegd dat we dan wel Bergeijkenaar moesten zijn”, aldus Van Gisbergen. ,,We wilden niet terechtkomen in discussies van ‘bij ons in Mierd doen we het zus of zo’''.

Wringen

Direct vanaf de opening werd het Café De Snor. Fred bleef voorlopig werken als conciërge, Maria deed doordeweeks overdag het café. ’s Avonds en in de weekends stond het stel samen in De Snor.

,,Als je alleen staat wordt er ook wel eens met je gesold”, zegt Van Gisbergen ,,Het gebeurde ook wel eens dat er twee stonden te wringen. Daar sprong ik dan tussenin om het op te lossen.” 

Quote

Bij een nieuwe kastelein komt iedereen binnen, uit nieuwsgie­rig­heid. Volgens mij typisch Bergeijks.

Maria van Gisbergen, eigenaresse café De Snor

Van begin af aan was er geen klagen over de klandizie. ,,Bij een nieuwe kastelein komt iedereen binnen, uit nieuwsgierigheid. Volgens mij typisch Bergeijks. We zijn zoals we zijn en blijven onszelf was het uitgangspunt. Je mag mij leuk vinden, maar het hoeft niet.”

Afscheidsrecepties burgemeesters

De Snor was altijd de basis voor verenigingen, feesten en partijen. ,,We hebben hier vier afscheidsrecepties voor Bergeijkse burgemeesters mogen verzorgen.”  Van Gisbergen heeft goede herinneringen aan haar klantenkring. ,,Ik heb altijd een fijne band met de klanten gehad.”

De afgelopen vier jaar had Van Gisbergen ook veel steun aan haar partner Tom Wijtenburg. De zaak hebben ze samen gedaan, ook nu tijdens de laatste opruimwerkzaamheden. In de zaal staan nog restanten te wachten op de geïnteresseerde kopers, die via daanauctions.com hun slag kunnen slaan. 

Quote

Het is jammer dat Fred niet mee heeft kunnen afsluiten.

Maria van Gisbergen, eigenaresse café De Snor

Stilzitten is er straks niet bij. ,,Ik moet nog heel veel dingen doen waar ik nooit aan toe gekomen ben en wil ook meer tijd voor de familie hebben. In 32 jaar De Snor heb ik veel geleerd. Ik had het allemaal niet willen missen. Het is jammer dat Fred niet mee heeft kunnen afsluiten.''

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven