Volledig scherm
De politie voorafgaande aan de afgeblazen demonstratie van Pegida op 6 mei. © Bert Jansen

Camera's in omgeving Pegida-demonstratie Eindhoven: ‘Ga er niet heen zonder specifieke reden’

EINDHOVEN - In de omgeving van de Pegida-demonstratie van komende zondag hangen van vrijdag tot en met maandag camera's. Ook zijn er extra verkeersmaatregelen van kracht.

Dat meldt de gemeente in een brief aan de omwonenden. Eerder werd al bekendgemaakt dat er geen geblindeerde hekken in de wijk komen, zoals de vorige keer. ,,Het was toch wel een ingrijpende maatregel”, zei een woordvoerder van de gemeente hierover eerder.

Stoet

Pegida Nederland loopt zondagavond vanaf 19.00 uur in een stoet vanaf het kruispunt Kruisstraat-Pastoor Petersstraat in Oud Woensel naar de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat. Daar volgt een demonstratie. Een dergelijke actie bij de Eindhovense moskee blies Pegida op maandag 6 mei op het laatste moment af.

De gemeente Eindhoven zou te strikte voorwaarden aan de demonstratie hebben gesteld. Burgemeester Jorritsma gaf daarop toestemming voor een nieuwe demonstratie. ,,Het recht op demonstratie en vrije meningsuiting staat niet voor niets in onze grondwet”, schrijft hij in de brief.

Camera's

Het cameratoezicht in de openbare ruimte rondom de moskee is ingesteld op basis van overleg tussen burgemeester, politie en de officier van justitie. Het is een tijdelijke maatregel. ,,Wij wijzen u erop dat ook u gefilmd kunt worden als u daar verblijft. Wij willen u echter adviseren om er niet naartoe te gaan als u er geen specifieke reden voor heeft. Zo kan de politie het beste overzicht houden.”

Parkeerplaats

Het parkeerterrein bij de Al-Fourqaan Moskee wordt vrijgemaakt van auto's en voorafgaand aan de manifestatie deels omringd door hekken. Autobezitters wordt verzocht hun voertuig ergens anders te parkeren. 

Een deel van de wijk is zondag niet of minder goed bereikbaar (uitzondering voor hulpdiensten), waarschuwt de gemeente. De politie zal de stoet begeleiden.

De gestelde voorwaarden moeten zorgen voor het beschermen van demonstranten, moskeebezoekers en omwonenden.

Volledig scherm
Antifascisten Eindhoven (AFA) demonstreerde op dezelfde route door de Kruisstraat, met een klein groepje activisten. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven