Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

CarePower geeft cliënten Eindhoven weer zorg

EINDHOVEN - De zeven cliënten van zorgaanbieder CarePower uit Eindhoven krijgen weer de zorg die ze nodig hebben. Dat zegt bestuurder Piet van Ekert. Hij begeleidt mensen met psychische klachten die in eigen huis wonen.

Van Ekert trok vorige week aan de bel omdat het servicebureau dat de gemeente Eindhoven had ingeschakeld om indicaties te beoordelen achterloopt. Dat betekent dat CarePower de zorg voor cliënten met een verlopen beschikking uit eigen zak moest voorfinancieren. Hij kon dat niet meer opbrengen, dus stopte per direct de zorg voor zeven cliënten zonder beschikking. Vier andere cliënten hadden nog wel een doorlopende beschikking en bleven wel voorzien van hulp.

Het Eindhovense college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten om garant te staan voor alle zorgkosten voor bestaande cliënten. De zeven cliënten van CarePower hebben die toezegging gekregen in een persoonlijke brief. Ook Zorgcoöperatie Brabant, de koepel waarbij CarePower is aangesloten, kreeg die garantie in een brief. 

Vuurtje

Van Ekert denkt dat zijn actie om zorg te stoppen mede aanleiding is geweest voor deze stap van de gemeente. ,,Er was een vuurtje nodig en dan ben ik maar de pyromaan.” Onafhankelijk raadslid Mary-Ann Schreurs stelde schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van het bericht dat CarePower de zorg had stopgezet. Zij wees daarin op de zorgplicht die gemeenten hebben in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Uitzondering

CarePower werkt in bijna alle gemeenten in Zuidoost-Brabant. Problemen met her-indicaties en stroperige procedures komt Van Ekert vrijwel alleen in Eindhoven tegen. ,,Eindhoven is echt de uitzondering. In Helmond-Peelland, de A2-gemeenten (Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck) en Dommelvallei (Nuenen, Geldrop-Mierlo en Son en Breugel) loopt alles prima.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven