Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

CarePower staakt hulp zeven cliënten met psychische problemen in Eindhoven

EINDHOVEN - Zeven Eindhovenaren die thuis worden begeleid vanwege psychische problemen zijn vanaf woensdag verstoken van hulp. Zorginstelling CarePower heeft hun begeleiding stopgezet omdat de gemeente Eindhoven niet reageert op aanvragen om de beschikkingen voor vergoeding te verlengen. 

Dat zegt bestuurder Piet van Ekert van CarePower. De hulp wordt gefinancierd vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). WIJeindhoven kan volgens hem de beschikkingen die nodig zijn om de geldstroom op gang te houden niet honoreren omdat daar toestemming voor nodig is van een servicebureau. Dat heeft de gemeente ingesteld in een poging de overschrijding van wmo-kosten in te dammen. Dit bureau lijkt niet te reageren op verlengingsaanvragen. 

‘Schandalig’

De eerste beschikking verliep in februari van dit jaar, de laatste in juli. CarePower heeft de hulp lang voortgezet zonder betaling, maar is nu volgens Van Ekert gedwongen daar een punt achter te zetten. Hij noemt de gang van zaken ‘schandalig’ en zegt dat Eindhoven zijn cliënten ‘in de kou laat staan'.  

Medewerkers van WIJeindhoven zitten volgens hem in hun maag met de kwestie, maar hun handen zijn gebonden. ,,Ik heb WIJeindhoven gezegd dat zij nu maar de zorg voor deze zeven mensen moeten overnemen", zegt Van Ekert. Hij erkent dat het besluit om de hulp te staken mede bedoeld is als een uiting van protest. 

CarePower begeleidt ruim honderd cliënten in de regio Zuidoost-Brabant. Daarvan komen er elf uit Eindhoven. Vier Eindhovense cliënten blijven nog wel zorg houden omdat hun wmo-beschikkingen nog niet zijn verlopen. CarePower is aangesloten bij Zorgcoöperatie Brabant, een koepel van tientallen kleine zorgaanbieders.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven