Volledig scherm
De carnavalsmis in de Catharinakerk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Carnavalsmis Eindhoven weer ‘thuis’ in Catrien

EINDHOVEN - Na enkele jaren Paterskerk en vorig jaar in de tent op de Markt is de traditionele Carnavalsmis weer terug in de kerk waar hij hoort: in de Catrien, oftewel de Catharinakerk.

,,We zijn weer thuis”, zei Patrick van den Nieuwenhof van de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval dan ook in zijn welkomstwoord.

Het blijft een imposant gezicht, een kerk vol deinende mensen in carnavalskostuum en feestelijke maar tegelijk geen afbreuk doende muziek.

Volledig scherm
Feestvierders in Lampegat bezoeken de Carnavalsmis in de Catharinakerk. © ANP
Volledig scherm
De carnavalsmis in de Catharinakerk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
De carnavalsmis in de Catharinakerk. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
Volledig scherm
Feestvierders in Lampegat bezoeken de Carnavalsmis in de Catharinakerk. © ANP

Hand in hand

,,Vandaag gaan feest en bezinning hand in hand”, sprak pastoor Rene Wilmink die tijdens de dienst de nodige humor ten toon spreidde. ,,Daarom spreek ik vandaag ook liever over een viering dan over een heilige mis.”

Het begin van de Carnavalsmis in de feestelijk versierde Catrien was indrukwekkend. Op de tonen van Highland Cathedral door een doedelzakspeler en het Stratums Muziekkorps St. Cecilia schreden de hoofdpersonen van de viering richting altaar. Daarbij begeleid door drie sprookjesachtige steltlopers. De toon van de viering zelf was licht ludiek afgewisseld met momenten van stilte en bezinning. Stadsdichteres Jessica Bartels toverde bij alle aanwerzigen een glimlach op het gezicht door in het Eindhovens dialect te benadrukken dat tijdens carnaval iedereen gelijk is. ,,Ik heb gekozen voor dialect omdat dat juist een van de dingen is die ik terug wil brengen in de stad.”

De viering eindigde zoals hij was begonnen: met de blijdschap weer thuis te zijn, thuis in de Catrien.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dappere postbode rent achter zijn fietsendief aan in Eindhoven, maar die dreigt: 'Straks heb je een nóg groter probleem'

  Dappere postbode rent achter zijn fietsen­dief aan in Eindhoven, maar die dreigt: 'Straks heb je een nóg groter probleem'

  EINDHOVEN - Sonny van den Bosch (25) is zaterdagmiddag op klaarlichte dag tijdens het postbezorgen in de Brussellaan in Eindhoven agressief van zijn gloednieuwe fiets beroofd. Een man greep zijn schouder en gooide hem van zijn fiets op de grond. Toen hij achter de dief aanrende, schreeuwde die: ,,Ik zou maar stoppen met achtervolgen, anders heb je straks een nóg groter probleem."
 2. Festivals in Philips de Jonghpark domein van ouder publiek
  PREMIUM

  Festivals in Philips de Jonghpark domein van ouder publiek

  EINDHOVEN - Het viel allemaal mooi samen: het laatste weekend van de schoolvakantie, schitterende weersomstandigheden en twee festivals in één van de mooiste parken van Eindhoven, het Philips de Jongh Wandelpark. Het techno-festival Hidden Garden trok zaterdag zo'n 4000 betalende toeschouwers, Happy Sunday Fest trok een dag later iets minder publiek: 3000 voornamelijk oudere muziekliefhebbers, maar die mochten gratis naar binnen.
 3. Helma (65) en Robertus (70) doorstaan medische hel en belanden bij elkaar op de kamer in ziekenhuis Tilburg
  PREMIUM

  Helma (65) en Robertus (70) doorstaan medische hel en belanden bij elkaar op de kamer in ziekenhuis Tilburg

  TILBURG/EINDHOVEN - Ze liggen inmiddels weer veilig samen op één kamer, maar de afgelopen dagen waren voor Helma (65) en Robertus (70) Janssens uit Tilburg een regelrechte hel. Precies toen Robertus zijn vrouw een afscheidskus gaf omdat hij een zware bypass-operatie inging, stortte zij ineen door een hartstilstand. Hun 30-jarige zoon viel niet veel later ook flauw. Om van alle ellende bij te komen, legde het TweeSteden ziekenhuis het echtpaar bij elkaar op de kamer.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven