Anesthesioloog Eric Koolen.
Volledig scherm
Anesthesioloog Eric Koolen. © RV

Catharina geeft personeel stoomcursus voor intensive care

EINDHOVEN - Het Catharina Ziekenhuis schoolt zes anesthesiologen en tientallen verpleegkundigen die nu op de operatiekamers werken snel bij, zodat ze op de intensive care corona-patiënten kunnen bijstaan.

Veel moeite hoeft anesthesioloog Eric Koolen niet te doen om mensen te vinden die deel willen nemen aan de stoomcursus intensive care. ,,De saamhorigheid is groot, de behoefte om een steentje bij te dragen ook. Het is eerder zo dat ze vragen wanneer ze kunnen beginnen.”

Deze extra mensen zijn hard nodig, want het Catharina breidt het aantal intensive-care bedden nu snel uit met enkele tientallen bedden, bovenop de ‘vaste’ capaciteit van 24. Zo worden een aantal medium-care kamers in het hartcentrum voorzien van beademingsapparatuur. De helft van de IC-capaciteit wordt beschikbaar gehouden voor corona-patiënten, de andere helft voor mensen met andere ziektebeelden,zoals hart- en vaatziekten of kanker.

Kunstmatige beademing

In het Catharina werken een aantal anesthesiologen die wel zijn opgeleid tot intensivist, het specialisme dat op de IC nodig is, maar die al enkele jaren niet dat specifieke werk hebben gedaan. Op de intensive care gaat het, zeker bij corona-patiënten, vooral om kunstmatige beademing. Want het virus kan in ernstige gevallen een diepe ontsteking in de longen veroorzaken en dan is beademing letterlijk van levensbelang. 

,Het is voor deze anesthesiologen  vooral een opfriscursus", zegt Koolen. ,,Zij zijn vijf tot zes jaar geleden afgestudeerd. Zij hebben in hun opleiding wel een jaar stage gelopen op een IC. En wie daarna nog een extra opleiding voor intensive care-dokter heeft gevolgd nog eens een jaar. Zij werken in de operatiekamers ook met beademing, maar die apparatuur is net een tikje anders dan hier. Dus moeten ze  bekend raken met de apparatuur die hier wordt gebruikt.”

Buddy-systeem

Naast de artsen hebben ook tientallen operatieverpleegkundigen zich aangemeld voor een spoedcursus om het werken op een IC onder de knie te krijgen. Koolen: ,,We zijn ze aan het voorbereiden, klaarstomen en inleren om straks handen en voeten bij te zetten op de IC. We werken met een buddy-systeem, waarbij we een OK-verpleegkundige op de werkvloer koppelen aan een ervaren IC-medewerker, zodat de zorg die wordt geleverd is ten allen tijde veilig is. Met een dag theorie en een dag meelopen in de praktijk denk ik dat de mensen heel snel operationeel kunnen zijn.”

Het OK-personeel is beschikbaar voor de IC omdat het Catharina minder inplanbare operaties uitvoert in afwachting van de toestroom van corona-patiënten. Wanneer die stroom op gang komt is niet te voorspellen, zegt Koolen. ,,Dat is koffiedik kijken. Wij zitten nog steeds in code oranje en we bekijken dat van dag tot dag.”

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven