Volledig scherm
Dit bestralingstoestel heeft het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven aan het Leidse Rijksmuseum Boerhaave geschonken. © @Catharina Ziekenhuis

Catharina Kanker Instituut schenkt oud bestralingstoestel aan museum in Leiden

EINDHOVEN - Het Catharina Kanker Instituut schenkt donderdag een historisch bestralingstoestel aan het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Het gaat om het Cathetron; een toestel dat van 1974 tot en met 1994 in gebruik is geweest op de afdeling Radiotherapie van het ziekenhuis. Het apparaat werd gebruikt om tumoren in de baarmoederhals en de baarmoeder inwendig te bestralen.

'Het toestel was in de jaren ’70 revolutionair. Het werkte volledig mechanisch en bracht de behandeltijd voor vrouwen met baarmoederhalskanker en baarmoederkanker die een bestraling moesten ondergaan terug van enkele dagen tot drie keer een bestraling van enkele minuten', zo laat het Instituut weten. 

Na 1994 was het Cathetron onderdeel van een opstelling van historische apparatuur in het Catharina Kanker Instituut.

Het Rijksmuseum Boerhaave is volgens het Instituut verheugd met het apparaat. ,,Als Rijksmuseum hebben we de verantwoordelijkheid om een zo’n compleet mogelijk beeld van de ontwikkeling van de medische wetenschap in de collectie weer te geven. Dit apparaat is daarom een mooie aanwinst”, aldus een woordvoerster van het museum.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven