Volledig scherm
© ANP

CDA: scherp toezicht op Eindhoven

EINDHOVEN - Het CDA Brabant wil dat de provincie de financiën van de stad Eindhoven scherp in de gaten houdt. Aanleiding: de grote financiële problemen waar de stad mee te maken heeft. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Den Bosch moeten de begroting van de gemeente Eindhoven aan een nadere inspectie onderwerpen. De CDA-fractie in Provinciale Staten dringt daar op aan omdat de financiële positie van Eindhoven steeds wankeler begint te worden. 

Vragenuurtje

CDA-Statenlid Stijn Steenbakkers heeft dat vrijdag gezegd, tijdens het vragenuurtje aan het begin van de maandelijkse Statenvergadering. Het CDA is gealarmeerd door de vele krantenberichten in de afgelopen maanden over de financiële sores van Eindhoven.  

De stad is in de problemen gekomen omdat er in drie jaar tijd - vorig jaar, dit jaar en komend jaar - meer dan 100 miljoen euro te veel wordt uitgegeven aan zorg en bijstand. Om de gaten op de begroting te dichten, heeft Eindhoven de spaarbankboekjes stevig moeten aanspreken. Daardoor zijn de reserves danig geslonken, tot ontzetting van een groot deel van de Eindhovense gemeenteraad.   

Flinke smet

,,Natuurlijk zijn ook wij in de Staten trots op de belangrijke rol van Eindhoven Brainport", zegt Steenbakkers. ,,Maar de financiële problemen waar de stad mee te kampen heeft vormen wel een flinke smet op dat zo fraaie blazoen. De vraag is of het niet verstandig is de begroting aan een nadere scan te onderwerpen."

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) houdt de boot echter nog even af.  ,,Eindhoven heeft de begroting vorige week bij haar ingeleverd, en die wordt nu nader bekeken. Voor 1 januari moet de gedeputeerde besluiten of er reden is om verscherpt toezicht in te stellen", laat ze via haar woordvoerder weten.   

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen