Mevrouw Berendsen werd in oktober 2018 overvallen.
Volledig scherm
Mevrouw Berendsen werd in oktober 2018 overvallen. © DCI media

Cel voor overvallers die dreigden vingers Eindhovense (89) af te knippen of haar in brand te steken

DEN BOSCH - De twee jonge Helmonders die oktober 2018 in Eindhoven de toen 89-jarige vrouw in haar flatje overvielen, krijgen 42 en 28 maanden cel. De rechtbank noemde het een laffe en gewetenloze daad, en veegt de gemaakte excuses van tafel.

Yassin S. (22) kreeg 42 maanden waarvan 18 voorwaardelijk. Hij was bij de vrouw binnengeweest en had gedreigd dat hij haar vingers zou afsnijden of in brand steken als ze haar spaarcentjes niet afgaf. Dat deed ze ook.

Mohamed el M. (24) is niet binnengeweest, maar bestuurde de vluchtauto, zegt de rechtbank. Hij kende ook de slotenmaker die een dag eerder bij de vrouw kluste en waarschijnlijk de overvallers tipte. Zelf zegt hij niet te weten wat zijn kameraden binnen uitvoerden, maar daar gelooft de rechtbank niets van. Het kan niet anders dan dat hij drommels goed wist wat er speelde.

Alarmknop niet om

Mevrouw Berendsen werd vroeg in de avond overvallen. Een dag eerder zag een slotenmaker dat ze veel spaargeld had. De volgende avond belden twee mannen aan, net op het moment dat anders een hulp haar naar bed brengt. Daarom deed ze niets vermoedend open en had ze haar alarmknop ook niet omhangen. De mannen haalden haar hele huis overhoop, gaven klappen en dreigden haar te martelen.

De twee moeten haar het geroofde spaargeld, 12.000 euro, terugbetalen plus 2.500 euro smartengeld. De straf is wat lager dan geëist, de officier van justitie vroeg zestig en dertig maanden. Bij Yasin S. hield de rechtbank een flink stuk, anderhalf jaar, voorwaardelijk opdat dat een flinke stok achter de deur is. De mannen maakten tijdens de rechtszaak uitvoerig excuses, maar gezien de gretigheid waarmee het geld werd uitgegeven, aan boetes, kleding en schoenen maakte dat weinig indruk, zo benadrukte een rechter.

Politie onderzocht de in 2018 de flat van een hoogbejaarde Eindhovense die net was overvallen door twee jonge Helmonders
Volledig scherm
Politie onderzocht de in 2018 de flat van een hoogbejaarde Eindhovense die net was overvallen door twee jonge Helmonders © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven