Volledig scherm
Kinderen van basisschool Boschakker onthullen de Buddy Bench. © Jean Pierre Reijnen

Charlie (9) uit Eindhoven heeft haar Buddy Bench

EINDHOVEN - Twee jaar geleden ontstond het idee en nu heeft ze haar eigen bankje. Dankzij Charlies Buddy Bench zijn vriendjes om mee te spelen altijd voorhanden.

De 9-jarige Charlie Voermans zat in groep 4 toen ze tijdens de pauze op school haar vrienden kwijt was. Ze vertelde haar moeder, Saskia Voermans, hoe alleen ze was en hoe saai de pauze was geweest. Diezelfde dag kwamen Charlie en haar moeder een filmpje tegen van een project in Ierland: de Buddy Bench. Wanneer kinderen hun vrienden kwijt zijn, kunnen ze op het bankje plaatsnemen, zodat iedereen weet dat ze gezelschap zoeken. "Charlie was meteen razend enthousiast en begon haar eigen bank te tekenen", vertelt haar moeder.

Eén ding was zeker: Charlies zitplaats moest er komen. "Niet alleen voor mij, ook voor andere kinderen die iemand zoeken om mee te spelen", aldus Charlie. Er volgde een periode van het plan presenteren, sponsoren werven en een planning maken. Voermans nam Marnix Oosterwelder in de arm om te ontwerpen. "Mijn zoon Ruben zit bij Charlie in de klas, zo kwam Saskia bij mij terecht. Natuurlijk wilde ik aan dit project meewerken." Oosterwelder is ontwerper en heeft een eigen bedrijf, 'Rake Lijnen'. Het sponsorgeld wat het drietal ophaalde, kwam geheel ten goede aan het produceren van de zitplaats.

Ideeën

De twee ouders hebben niet alleen Charlie, maar ook haar klas betrokken bij het ontwerpproces. Ze hielden twee workshops waaruit allerlei ideeën kwamen voor het uiteindelijke ontwerp. "Een kind zei: als ik mijn vrienden zoek, ga ik op iets hogers staan om ze te zoeken. Dat is de reden van de uitkijktoren tussen de twee stoelen. Het ontwerp komt niet direct van de kinderen, maar het is onze interpretatie van al hun ideeën", legt Oosterwelder uit. "De buitenkant is versierd met tekeningen van de kinderen, met Charlies tekening in het midden."

Na lang wachten staat het grote, blauwe eindproduct in het park waar de schoolpauzes van basisschool Boschakker worden gehouden aan de Generaal Cronjéstraat, wat eveneens openbare ruimte is. "Het heeft veel tijd en energie van ons gevraagd, maar ik ben blij dat we hebben volgehouden. Ik heb Charlie destijds de belofte gedaan dat haar bankje er komt, daar heb ik me aan gehouden."

Boodschap

Misschien nog wel belangrijker dan het eindproduct, vindt Voermans de boodschap aan haar dochter: "Als je iets echt belangrijk vindt, dan kan het ook. Ik wil dat ze dat mee krijgt."

Die boodschap is goed doorgedrongen tot de jonge wereldverbeteraar. Charlie: "Ik heb alweer twee nieuwe plannen om dingen in de wijk te veranderen. Maar die zijn nog geheim." Eerst maar even genieten van haar eerste plan dat werkelijkheid is geworden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven