Volledig scherm
Communicatiechips van NXP leggen vanuit auto's contact met andere auto's. © NXP

Chip van NXP helpt zelfrijdende auto met kunstmatige intelligentie

EINDHOVEN - NXP gaat samen met zijn technologische partner Hella Aglaia kunstmatige intelligentie introduceren bij zelfrijdende auto's. Dat heeft het concern bekendgemaakt op de autobeurs IAA in Frankfurt. 

NXP heeft hiervoor een nieuwe chipset uitgebracht voor de camerasystemen voor auto's die het bedrijf samen met Hella ontwikkelt. Met kunstmatige intelligentie, waarbij het systeem ook niet geprogrammeerde beslissingen neemt, wordt een beeld van de omgeving gecreëerd waarmee de auto zelfstandig in het verkeer kan bewegen. 

Het nieuwe systeem herkent onder meer verkeersborden en -tekens, rijbanen en afritten, andere auto's en voetgangers. NXP zegt dat het systeem vele mogelijkheden aan autofabrikanten geeft om het aan de eigen wensen aan te passen. Dankzij de kunstmatige intelligentie kan het systeem ook zeer complexe functies vervullen, zoals beelden per pixel interpreteren en snel bepalen waar een voertuig zich bevindt.

Hackers

Ook kondigde NXP in Frankfurt aan alle communicatie van auto's met andere auto's en voorzieningen in de buurt van de weg zoals verkeerslichten, in één chip te hebben ondergebracht. De nieuwe chip zorgt voor communicatie met objecten in een cirkel rondom de auto van meer dan anderhalve kilometer. In de chip zijn ook veiligheidsvoorzieningen getroffen om hackers geen kans te geven. Ingebouwd zijn verder alle veelvoorkomende standaarden die in autocommunicatie worden gebruikt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven