Volledig scherm
© Thinkstock

Chirurg Catharina Ziekenhuis Eindhoven: beter leven door buikwandcorrectie na maagverkleining

EINDHOVEN - Plastisch chirurg Maarten Hoogbergen van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven onderzocht de kwaliteit van leven van patiënten na een maagverkleining. Hij bepleit het vergoeden van weghalen van overtollige huid. 

Obesitas-patiënten die na extreem afvallen een buikwandcorrectie ondergaan hebben een betere kwaliteit van leven op fysiek, sociaal, seksueel en psychisch gebied. Dat concludeert plastisch chirurg Maarten Hoogbergen, verbonden aan het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hij presenteert vrijdag zijn bevindingen op een internationaal congres van plastisch chirurgen in Londen. 

Zorgverzekeraars vergoeden wel een ingreep voor maagverkleining, maar niet het weghalen van overtollige huid, meestal van de buik, die na extreem afvallen ontstaat. Daarover zijn medici al jarenlang over aan het steggelen met de verzekeraars. Pas als de overtollige huid verder reikt dan de knieën van de patiënt komt vergoeding in beeld. 

Levenskwaliteit

Hoogbergen volgde 68 patiënten die deze hersteloperatie ondergingen en vergeleek dat met patiënten die met overtollige huid bleven zitten. Hij zag grote verschillen in levenskwaliteit. Ook blijkt dat patiënten die geen hersteloperatie ondergaan vaker terugvallen in oude eetgewoonten en weer in gewicht toenemen. Hij noemt het daarom 'voor patiënten uiterst belangrijk' dat de criteria voor vergoeding van deze operatie opnieuw worden bekeken.  Hij noemt de huidige criteria 'vaak irreëel'. 

In de politiek wordt nu gesproken over behandeling en vergoeding van deze correctie-operatie. Hoogbergen hoopt dat het volgende kabinet de huidcorrectie vanaf volgend jaar wel in het basispakket opneemt. "Hopelijk overtuigt dit onderzoek het kabinet van de noodzaak." Tot nu toe wordt de correctie gezien als een cosmetische ingreep. 

De helft van de inwoners van Nederland kampt met overgewicht. Van die groep is 14 procent obees met een BMI van veertig of meer. Jaarlijks ondergaan 12.000 patiënten een maagverkleinende operatie.

ED nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven