Chirurg MMC: maagverkleining is een reset van het leven
EINDHOVEN - De eerste maagverkleiningsoperatie in Zuidoost-Brabant werd 35 jaar geleden uitgevoerd in het toenmalige Sint Joseph Ziekenhuis in Eindhoven. De chirurg van toen, Fred Croiset van Uchelen, kijkt terug en vooruit met zijn opvolger Wouter Leclercq.
Delen per e-mail
Het is 1982. In het Sint Joseph Ziekenhuis in Eindhoven krijgt maag-darmchirurg Fred Croiset van Uchelen steeds meer zwaarlijvige patiënten op het spreekuur. Mensen die zo zwaar zijn, dat het hun leven bedreigt. Morbide obesitas heet dat in artsentaal.
Croiset hoort van een Amerikaanse collega, Edward Mason, die een methode heeft bedacht om deze mensen te helpen: een operatie waarbij de maag met een bandje kleiner wordt gemaakt. Hij weet: dat moeten we ook hebben. Nu, 35 jaar later, blikt de inmiddels 73-jarige Croiset terug op die beginperiode. Zijn opvolger, de 39-jarige obesitas-chirurg Wouter Leclercq, luistert mee.
Pioniers
Het toenmalige ‘Sint Joep’, nu samen met het Diaconessenhuis gefuseerd tot het Máxima Medisch Centrum, was in Nederland een van de pioniers van de maagverkleining. De eerste operatie werd verricht in Maastricht, maar Eindhoven had de eer van de tweede. Een vrouw van 160 kilo ging bij Croiset en zijn collega’s onder het mes. ,,Ik zie haar nog aan komen rijden over de Aalsterweg, op een Solex”, zegt Croiset. ,,Sommigen vonden het een luxe operatie. Maar ik had compassie. Ook omdat ik zelf wat overgewicht had.”
Croiset formeerde een team met daarin een klinisch psycholoog, een internist, een diëtist en een fysiotherapeut. Want hij wist: dit is geen gewone operatie. Deze mensen moeten hun hele leven omgooien en daar hebben ze alle steun bij nodig, voor en na de ingreep. Croiset: ,,Je opereert de gevolgen van een ziekte, zwaarlijvigheid. Maar je kan zo wel voortijdig sterven of invaliditeit voorkomen.” Mensen met morbide obesitas hebben een levensverwachting die 12 jaar korter is dan gemiddeld. Zij lopen kans op tal van aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.
Complicaties
Het was een heel zware operatie, waarbij de hele buikholte opengelegd werd. Croiset noemt daarom de eerste patiënten dapper. ,,Je moet de milt en de lever passeren voordat je bij de maag bent. Bij 35 procent van de patiënten traden complicaties op, zoals infecties en wondbreuken”, zegt Croiset. Ook bleek dat het bandje niet altijd bestand was tegen de druk. Zo was er een jonge man die, toen hij bijkwam van zijn operatie, een hele literfles vanillevla opdronk, terwijl hij maar af en toe een slokje mocht nemen. Gevolg: de nietjes die de band op zijn plaats hielden scheurden af en de patiënt moest weer onder het mes.
In Amerika zat chirurg Mason niet stil. Hij bedacht nieuwe operatiemethodes: de gastric bypass. Wat ook veranderde: de operatie wordt sinds 2004 uitgevoerd met behulp van kijkbuizen die via vijf kleine sneetjes de buikholte ingaan. Dat is voor de patiënt veel minder belastend en het levert ook vrijwel geen complicaties op. Dat aantal staat nu op drie tot vier per honderd operaties in het MMC.
Groeiend fenomeen
Ondanks alle verbeteringen blijft overgewicht een groot en groeiend fenomeen, weten beide artsen. In de eerste jaren opereerden Croiset en zijn team rond de 40 patiënten per jaar. Dit jaar zal het MMC de grens van 600 maagverkleiningen passeren.
,,Wij komen als ziekenhuis pas in beeld als iemand een BMI heeft van 35 of meer. Wij kunnen niet veel doen aan preventie”, zegt Eindhovenaar Leclercq. (BMI staat voor Body Mass Index, de verhouding tussen lengte en gewicht.) Het wordt mensen met aanleg voor vetzucht ook niet makkelijk gemaakt, vindt hij. ,,In het tankstation staan de repen en broodjes kroket naast de kassa.” Croiset ziet een verband met inkomen en opleiding. ,,Wie hoger is opgeleid eet ook beter. Goed eten is duurder. Friet, hamburger en cola kost minder dan fruit en een broodje gezond.”
Reset van het leven
Wat ook blijft: de operatie verandert het leven van de patiënt. Leclercq: ,,Het is letterlijk een reset van het leven. Mensen krijgen nadien vaak ander werk, soms ook een andere relatie.” Van alle patiënten blijft 85 procent na de operatie op een gezond gewicht, 15 procent kampt met een terugval. In uitzonderlijke gevallen moet de maagverkleining ongedaan worden gemaakt.
Wat ook niet is veranderd is de strijd met de zorgverzekeraars. Die vergoeden wel de maagverkleining, maar niet de vaak noodzakelijke verwijdering van opgerekte huid na gewichtsverlies. Pas als de huidplooi van de buik tot de knieën reikt, komt een vergoeding in beeld. ,,Ik heb vaak met bloeddoorlopen ogen tegenover de zorgverzekeraars gestaan”, zegt Croiset, die na zijn pensionering in Riethoven ging wonen. ,,Het is voor deze mensen echt een ramp.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Hoogwaardige chipfabriek in Europa? Geldverspilling!’
EINDHOVEN - De EU wil minder afhankelijk zijn van overzeese chipmakers door een eigen hoogwaardige chipfabriek te bouwen. Een slecht idee, concludeert een Duitse denktank: ‘Het is een verspilling van miljarden aan publiek en privaat geld.’ -
PREMIUM
Miljoenen voor supersnelle computers en een fabriek voor geneeskunde op maat; Nationaal Groeifonds waardeert regionale initiatieven
-
PREMIUMUPDATE
Veel meer studenten op straat door strenge regels kamerverhuur dan gemeente Eindhoven berekent, zeggen insprekers
EINDHOVEN - De strenge regels voor studentenhuizen in Eindhoven zorgen ervoor dat huisbazen kappen met het verhuren van kamers, dat er nauwelijks nog nieuwe vergunningen aangevraagd worden én dat er straks een groot aantal studenten op straat komen te staan als illegale verhuur wordt aangepakt. Dat zijn er geen 1700 zoals de gemeente becijferde maar misschien wel 2500 of 4000. -
PREMIUM
Kopers in regio Eindhoven-Helmond bieden tot wel 100.000 euro over op woning
-
PREMIUMVideo
Kappers worstelen met groen of paars haar na gebruik kleurmasker van Andrélon: ‘Dat spul is echt rotzooi’
EINDHOVEN - Wie tijdens de lockdown toch wat aan zijn haar wilde doen en daarvoor een kleurmasker van Andrélon gebruikte, kwam soms voor een bijzonder onaangename verrassing te staan. Kappers zagen klanten met vaal, beschadigd, groen of paars haar hun kapsalon binnenstappen in de hoop dat zij dat konden oplossen.
-
PREMIUM
Philips verliest in slepende patentoorlog; geen verbod op import Fitbits in de VS
EINDHOVEN - Philips heeft opnieuw aan het kortste eind getrokken in een al twee jaar slepende patentoorlog met horlogegiganten Fitbit en Garmin. Als een echte verrassing komt dat niet. De Internationale Handelscommissie in de Verenigde Staten bevestigt eerdere conclusies van de rechter dat de Amerikaanse bedrijven geen inbreuk hebben gemaakt op de intellectuele eigendommen van Philips. -
PREMIUM
Sons Bakker Magnetics kan aan de slag voor grootste windmolenpark ter wereld
SON - Bakker Magnetics kan van start met de grote opdracht voor magneetsystemen voor het grootste windmolenpark ter wereld. Het Sonse bedrijf heeft de financiering binnen voor de uitbreiding die het gevolg is van de opdracht van multinational GE Renewable Energy. -
PREMIUM
Nieuwe megafabriek voor afvalscheiding bezorgt huishoudens geen lager tarief
EINDHOVEN/VALKENSWAARD - Ook als gemeenten in de regio samen een nieuwe afvalfabriek bouwen, gaan huishoudens straks meer betalen voor de verwerking van hun vuilnis. Afvalverwerkers die over het plan meedenken, waarschuwen voor optimisme over de kosten en het percentage afval dat hergebruikt kan worden.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven