Volledig scherm
© Menno Boon

Claim van Brainport (1) - Brainport verdient meer erkenning en geld

EINDHOVEN - Het ED publiceert deze week een reeks verhalen om de claim van Brainport te onderbouwen met harde cijfers en argumenten van regionale captains of industry. En van de politiek in Den Haag willen we weleens weten hoe het komt dat ze het belang van deze hightech-regio niet wil inzien.

Even leek het erop dat ze in Den Haag het licht hadden gezien. Dat in de residentie was doorgedrongen hoe ongelofelijk belangrijk de regio Eindhoven is voor de nationale economie. Had minister Henk Kamp van Economische Zaken zich in Veldhoven niet vergaapt aan de chipmachines van ASML? Had premier Mark Rutte geen mooie sier gemaakt bij Angela Merkel door haar mee te tronen naar de High Tech Campus Eindhoven? Was de koningin niet afgezakt naar het zuiden om op Strijp-S de eerste vestiging van de Singularity University buiten de VS te openen? En was de koning niet dezelfde weg gegaan om de Koning Willem I-prijs 2016 uit te reiken aan Philips?

Advies
En dan was er nog het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) aan de regering. Daarin staat dat Brainport en de digitale infrastructuur rond Amsterdam zeker zo belangrijk zijn voor de Nederlandse economie als de Mainports Amsterdam-Schiphol en de Rotterdamse haven. Zou Brainport dan eindelijk gelijk geschakeld worden met de Mainports?

Helaas, een brief van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur sloeg alle hoop de bodem in. Het kabinet slaat het transport van elders geproduceerde goederen, het vervoer van personen en de verspreiding van internetdata hoger aan dan alle hoogwaardige kennis en hightech-producten uit de regio Eindhoven. Terwijl er toch geen hogere wiskunde voor nodig is om te snappen dat de toegevoegde waarde van chipmachines (ASML), medische apparatuur (Philips), trucks (DAF), bussen (VDL) en elektronenmicroscopen (FEI) veel groter is dan de waarde die gecreëerd wordt door de overslag van containers in de haven of overstappende passagiers op Schiphol.

Het uitblijven van erkenning zou niet zo erg zijn voor een zelfbewuste regio, als die niet bepalend zou zijn voor de aandacht en vooral de middelen vanuit het rijk voor Brainport.

Verdienvermogen
Overigens beseft het kabinet wél dat het niet om Brainport heen kan. Vanwege de 'bijzondere waarde van Brainport Eindhoven voor het verdienvermogen van Nederland' draagt het kabinet de komende vier jaar zo'n tien miljoen euro bij aan versterking van het regionale voorzieningenniveau. Een hogere uitkering uit het Gemeentefonds wordt onderzocht. Maar in feite is het niet meer dan een fooi waarmee de regio wordt afgescheept nu echte erkenning uitblijft.

Hogere versnelling
De brief van minister Schultz kwam dan ook als een ijskoude douche. Het kabinet laat de kans schieten om een van de belangrijkste motoren van de nationale economie in een hogere versnelling te brengen. In plaats van voor de toekomst te kiezen blijft de focus vooral gericht op oude economie. Brainport kan zich daar niet bij neerleggen. Philips maakte eind vorige eeuw nog de fout om zijn hoofdkantoor te verplaatsen naar Amsterdam. Het had zich er ook voor kunnen inzetten om Eindhoven – toch de bakermat van het concern – naar een hoger plan te tillen. Nu dienen bedrijfsleven, kennisinstellingen (TU/e) en gemeenten zich er sterk voor te blijven maken dat de regio krijgt waar zij recht op heeft om het vestigingsklimaat te versterken en aantrekkelijk te zijn voor kenniswerkers uit binnen- en buitenland.

Volledig scherm
© Menno Boon

In samenwerking met indebuurt Eindhoven