Volledig scherm

Claim van Brainport (2) - Parel die glanst ondanks overheid

EINDHOVEN - Het ED publiceert deze week een reeks verhalen om de claim van Brainport te onderbouwen met harde cijfers en argumenten van regionale captains of industry. En van de politiek in Den Haag willen we weleens weten hoe het komt dat ze het belang van deze hightech-regio niet wil inzien. Deel 2. De Brainport Regio is een parel die een mooier sieraad verdient, maar dat wil er bij de overheid niet in. Terwijl de feiten voor zich spreken.

Ieder jaar vloeien er minimaal een miljard of zes keiharde euro's vanuit Azië en Amerika als water door een tuinslang naar ASML. Als een gigantische sproeier spettert dit bedrijf deze euro's rond over de hele regio en verder. Het maakt de Brainporttuin groen en gezond en de oogst overvloedig. Maar bemesting door de overheid is nodig om alle groeikansen tot volle wasdom te laten komen.

Modules
Deze beeldspraak maakt duidelijk hoe ASML, maar ook Philips, FEI, VDL en DAF en daarnaast een hele reeks kleine, maar groeiende maakbedrijven in de regio, werken. Bestellingen van 's werelds beste hightech machines, voertuigen en apparaten worden hier gedaan. De makende bedrijven bestellen de modules van zo'n machine bij kleinere bedrijven en die weer de onderdelen bij nog kleinere.

De Zuidoost-Brabantse toeleverketen werkt efficiënt en op een in de wereld ongekend hoog niveau. Het is een van de redenen waarom Brainport in 2011 uitgeroepen werd tot slimste regio ter wereld. Dankzij deze werkwijze is de zogeheten toegevoegde waarde in de regio buitengewoon groot. De industrie maakt hier in totaal voor bijna 16 miljard euro aan producten bestemd voor de export. Van iedere euro blijft 54 cent in de regio in de vorm van lonen en winsten. Dat komt omdat op de meeste onderdelen van zo'n machine made in Brainport gezet kan worden. Heel wat anders dan gesloten containers van een zeeschip overladen op truck, trein of binnenschip. In de handel is de toegevoegde waarde niet meer dan 8 cent per omgezette euro. Dan kan de omzet in Rotterdam hoger zijn dan die in Brainport, het zijn euro's die, net als de producten, worden doorgeschoven naar elders.

11.500 knappe koppen
Dit Brainport kan alleen succesvol zijn als 's werelds knapste ingenieurs hun werk goed doen. Van de ruim drie miljard euro die bedrijven in heel Nederland aan onderzoek en ontwikkeling uitgeven, nemen vijf bedrijven in Eindhoven en Veldhoven twee miljard voor hun rekening. Er werken hier 11.500 knappe koppen. Veel Nederlanders, maar ook heel veel uit het buitenland.

Die concentratie aan knappe koppen en vakmensen zorgt op zijn beurt voor een florerende regionale economie. Ze besteden hun bovengemiddelde salarissen immers bij de bakker, supermarkt, autoverkoper, enzovoorts. Het zorgt ervoor dat iedereen in de regio mee kan profiteren. Volgens het CBS verdienen mensen hier dan ook veel. Een inwoner van Brainport gemiddeld 44.813 euro, tegen 39.440 euro als gemiddelde voor heel Nederland.

De totale verdiensten groeiden hier tussen 2010 en 2014 met 7,9 procent, terwijl in die periode de groei in heel Nederland 5 procent was. Hier moet één kanttekening worden gemaakt: nu het goed gaat met de wereldeconomie stijgt Brainport harder; als het slecht gaat is de daling ook sneller.

Dat hier veel wordt verdiend is niet alleen goed voor de regio, maar voor heel Nederland. Al die mensen en bedrijven betalen enorme bedragen aan belasting en btw. Hierdoor draagt de regio bovengemiddeld bij aan het huishoudboekje van het rijk. Dat geldt echter alleen nog voor de inkomstenkant van het rijk.

Economische aanjager
Om de functie als economische aanjager te handhaven en uit te bouwen, moet een aantal zaken goed geregeld zijn. De bereikbaarheid bijvoorbeeld over de weg en het spoor. Files en gebrekkig openbaar vervoer werken als zand in de economische machine. Maar bij de verdeling van investeringsgelden blijft de overheid een voorkeursbeleid ten aanzien van Rotterdam en Amsterdam houden. Knelpunten als de N69, A67 en A58 blijven daardoor liggen. Laat staan dat er ruimte is voor wat grotere ideeën zoals een tunnel om de 'ruit rond Eindhoven' dicht te maken of een treinstation bij Eindhoven Airport.

Belangrijk is daarnaast de aantrekkelijkheid van de regio. Kenniswerkers zijn vaak mensen die tijdens hun studie en hun carrière al veel van de wereld hebben gezien. Ze kiezen voor een baan hier vanwege de technologie. Maar als ze zelf of hun gezin in hun vrijetijd onvoldoende geprikkeld worden, kan de interesse omslaan. Het weer heeft de regio al niet mee. Daar staat tegenover dat er vanuit de stad veel natuur om de hoek is. Maar als het om voorzieningen gaat is het schraal en dreigt het verder te verschralen.

Verhoudingen zoek
Ook hier zijn alle verhoudingen zoek als het gaat om verdeling van rijksgeld. Bekend is de cultuurbijdrage van 1,53 euro per Eindhovenaar tegen 195 euro per Amsterdammer. Ook als het om extra's gaat, zoals een rijksmusem, vist de regio steevast achter het net. De 21 rijksmusea blijven een privilege voor boven de rivieren.

Er lijkt enig besef op te komen dat de steeds schevere verhoudingen moeten worden hersteld. Geld dat nu nog naar de Randstad gaat moet omgelegd worden richting Brainport. Het is in het belang van iedereen dat de tuinslang onder druk blijft staan van keiharde euro's uit Azië en Amerika.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven