Volledig scherm
ANP

Claim van Brainport (5) - Vroeg of laat valt het kwartje (video)

EINDHOVEN - Alle seinen leken op groen te staan. En toch gebeurde niet waar politici en ondernemers in Zuidoost-Brabant en Kamerleden in Den Haag op gerekend hadden: een hogere status voor Brainport Eindhoven, vergezeld door de bijbehorende extra geldstromen om de soepel draaiende economie van een extra impuls te voorzien. Hoe dat kan is de vraag die boven de markt blijft hangen.

In Eindhoven weten ze het niet en ook in de Tweede Kamer niet. En minister Melanie Schultz van Haegen (VVD), die de beslissing namens het kabinet aan de Kamer meedeelde, kan de vraag niet beantwoorden, aldus haar woordvoerder: ze is op vakantie – alleen voor de perikelen rond de Merwedebrug maakte ze deze week een uitzondering.

En dus zal het antwoord pas in de komende weken blijken, als de Tweede Kamer met de kabinetsleden in debat gaat over de begroting voor volgend jaar.

Uitblijvende erkenning
Toch is het nieuws over de uitblijvende erkenning voor Brainport ook weer niet zo heel verrassend. In het rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), Mainports Voorbij, wordt voorgesteld afscheid te nemen van een beleid dat ons land de afgelopen twee tot drie decennia beslist geen windeieren gelegd heeft: een focus op de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol.

Dat beleid inruilen voor een aanpak waarbij de focus verbreed wordt met Brainport is derhalve een grote stap. Zeker als dat verwacht wordt van juist het ministerie dat al die jaren verantwoordelijk was voor het succesvolle mainport-beleid, dat van Infrastructuur. Dat neemt niet zomaar even afscheid van dat beleid. Bovendien: Brainport is geen infrastructuur, Brainport is economie. En daar gaat een andere minister over.

Daar komt bij dat de focus in het kabinetsbeleid vooral ligt op de Randstad en veel minder op de regio's. Brabantse kamerleden die daar tegen te hoop lopen, en ijveren voor erkenning van Brainport, zijn bovendien op de vingers van één hand te tellen.

Traditionele economie
Er is nog een belangrijke reden, en dat is het verschil tussen haven en Schiphol enerzijds en Brainport anderzijds. De eerste twee maken deel uit van de oude, traditionele economie, die van fossiele brandstoffen en overslaghavens. Met al zijn digitale hightech is Brainport vooral de nieuwe economie. Overstappen van oud naar nieuw gebeurt niet zomaar, dat is vooral een kwestie van de lange adem. De Tweede Kamer is daarbij kennelijk al veel verder dan het kabinet.

Ook geld speelt hierbij een rol: dat kan maar een keer verdeeld worden. Als er geld naar Brainport moet, gaat dat ten koste van geld voor de oude economie. Op Schiphol en in Rotterdam zouden ze daar – op z'n zachtst gezegd – beslist niet blij mee zijn.

Geld
Over geld gesproken: dat wordt in Brainport momenteel volop verdiend. In Den Haag wordt daarom ook de vraag gesteld of het wel zo nodig is extra subsidies naar Brabant te laten vloeien: het gaat daar toch goed, kunnen we dat geld niet beter elders inzetten?

De ondernemers die deel uitmaakten van de delegatie die met toenmalig burgemeester Rob van Gijzel in het Haagse Catshuis aanschoven voor overleg met premier Mark Rutte vinden dat dit geld wel nodig is. Want daardoor kan Eindhoven een aantrekkelijke en goed bereikbare vestigingsstad voor internationaal georiënteerde kenniswerkers blijven.

Die ondernemers vonden de gemeentebesturen van de regio Eindhoven-Helmond al eensgezind aan hun zijde. Het provinciebestuur in Den Bosch heeft zich ook achter hen geschaard. En nu vinden ze ook de Kamerfracties nog eens aan hun zijde. Nu het kabinet nog.

Het kan bijna niet anders of het kwartje valt voor Brainport, binnenkort.

By cartoonist Cortés. Portfolio: Cortoon.nl FB: https://www.facebook.com/CortoonWorks Insta: https://www.instagram.com/thecortoonist/ Twitter: https://twitter.com/Cortes

In samenwerking met indebuurt Eindhoven