Volledig scherm
Het Clausplein, nu nog een 'versteende' omgeving, moet binnen jaar in een groene oase veranderen. © Jean Pierre Reijnen

Clausplein in Eindhoven wordt groene oase

EINDHOVEN - Het Clausplein voor de Witte Dame en De Regent verandert binnen een jaar van een stenen plein naar een groene oase in de stad. De gemeente Eindhoven heeft het voorlopige ontwerp gepresenteerd.

Het Clausplein voor de Witte Dame en De Regent, op de hoek van de Willemstraat en Emmasingel, gaat eind dit jaar op de schop. Met als doel de stenen omgeving fors te vergroenen. De gemeente, omwonenden en ondernemers op en rond het plein hebben al enkele jaren overleg hierover. Een eerder ontwerp werd afgekeurd vanwege te hoge kosten. Vorige week presenteerde de gemeente een nieuw, voorlopig, ontwerp. Kort na de zomer wordt het definitief ontwerp verwacht, waarna in het najaar de schop in de grond gaat. In het voorjaar van 2020 moet het nieuwe groene Clausplein klaar zijn. De gemeente laat weten dat het voor de herinrichting benodigde geld is gereserveerd.

,,Het huidige plein is onaantrekkelijk", beaamt Daan Verleg van DENF Coffee aan het Clausplein. ,,Het is dan ook voor alle partijen een grote wens om het plein flink groener te maken. Het duurt lang maar dat zal zijn redenen hebben."

Het voorlopig ontwerp transformeert het Clausplein in een groene oase het midden in de stad. De bestaande bomen direct rond De Regent blijven staan, maar het verdere plein - dat ongeveer een halve meter lager komt te liggen dan in de bestaande situatie - krijgt een parkachtige aankleding met stukken gras en daar tussendoor paden. Die grasperken worden aangekleed met bloemen, struiken en bomen. De werkgroep met daarin gemeente, groendeskundigen, omwonenden en ondernemers uit de directe omgeving, heeft eerder al aangegeven welke bomen de voorkeur hebben.

Direct tegen de plint van de Witte Dame blijft een stenen strook om verkeer van leveranciers mogelijk te maken. Klimopbegroeing tegen de gevels van de Witte Dame en De Regent komt niet in de plannen voor. Bij de uitvoering wordt zoveel mogelijk materiaal, zoals bestrating en straatmeubilair, hergebruikt.

Directeur A. Kivits van de Openbare Bibliotheek in de Witte Dame verwacht dat een groen Clausplein het gebied niet alleen levendiger maar ook leefbaarder maakt.

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6975 stemmen