Volledig scherm
De ingang van de Nassau-Dietzkazerne in Budel. foto Jurriaan Balke

COA: Beter voorbereid op nieuwe 'hoos' asielzoekers

EINDHOVEN/BUDEL-DORPLEIN - De asielzoekerscentra in Budel-Dorplein en Eindhoven sluiten door een afnemend aantal asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers verwacht dat ze een volgende grote toestroom beter aan kan.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kreeg het vorig jaar flink voor de kiezen. De organisatie kraakte in haar voegen. Volgens regiodirecteur Zuid-Nederland Anthony Slinkert heeft de organisatie geleerd van de gang van zaken. "Een volgende grote toestroom kunnen we in de toekomst beter opvangen", zegt hij vol overtuiging.

Onverwacht
Nederland werd vorig jaar geheel onverwacht geconfronteerd met een grote toestroom van vluchtelingen. Niemand had voorzien dat het aantal vluchtelingen van 13.500 mensen op 35 locaties zou groeien tot ruim 50.000 mensen op 110 plekken in het land. De uitvoeringsorganisatie moest alle zeilen bijzetten om asielzoekers aan onderdak te helpen. Het leverde indringende beelden op van ontheemde mensen die - vanwege gebrek aan opvang in de reguliere azc's - om de drie dagen in een andere sporthal elders in het land het hoofd te rusten moesten leggen.

"De toestroom vergde veel, heel veel van ons", zegt regio-manager Slinkert. "We waren dag en nacht aan het werk. Ik denk niet dat ik het volgehouden had als ik niet het juiste engagement had gehad." Hij glimlacht even ongemakkelijk. "Maar wij zijn het enige Europese land waar asielzoekers niet onder een brug hoefden te slapen." Hij is er best wel trots op.

Prognoses
In de praktijk bleek maar weer eens dat de waarde van prognoses beperkt is. "De grote instroom was niet voorspeld, de grote afname van de afgelopen tijd ook niet", zegt de manager.

Momenteel heeft het COA nog 75 locaties, waar 30.000 mensen worden opgevangen. Het aantal vluchtelingen en daarmee ook het aantal locaties blijft de komende tijd afnemen. Dat verklaart de komende sluiting van het azc in Budel-Dorplein (250 plaatsen) en april volgend jaar de Orangerie in Eindhoven-Noord (700 bedden). In alle gemeenten waar nu een opvanglocatie is, ontstaat binnenkort duidelijkheid of die locatie open blijft.

De tijdelijke opvang in bungalowpark de Beerschen Bak (200 mensen) in Westelbeers staat vooralsnog niet ter discussie. Dat geldt ook voor de voormalige Nassau Dietz Kazerne (1500 bedden) in Budel, waarvoor een langjarig contract is afgesloten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven