Volledig scherm
Herinrichting van de Vestdijk gaat zeker 5,5 miljoen euro kosten. © Google Streetview

Coalitie maakt geen punt van tekort Vestdijk

EINDHOVEN - Een smallere, groene Vestdijk blijkt Eindhoven opeens 2 miljoen euro meer te kosten. Bij de oppositie valt dat slecht, van de coalitiepartijen is alleen de SP kritisch.

Waarom de herinrichting van de Vestdijk in Eindhoven opeens geen 3,5 miljoen kost, maar 5,5 miljoen? Het college van B en W wilde daar gisteren geen uitleg over geven. Net zo min als wethouder Mary-Ann Schreurs ingaat op de vraag of het nu jaren kan gaan duren voordat de nieuwe Vestdijk af is.

Het college wil aannemers bij de aanbesteding - die na de zomer start - vragen om de klus in stukken te knippen, zodat in ieder geval met de eerste fasen kan worden begonnen. De partijen in de raad reageren verdeeld. Coalitiegenoten PvdA en D66 tonen begrip. ,,Dat tekort is natuurlijk vervelend", zegt Frank Depla van de PvdA. ,,Laat ze dan maar eerst het eerste deel aanleggen. Het is jammer dat het niet meteen afgemaakt kan worden, maar het is niet anders."

,,Eerst was het een idee. Nu dat verder is uitgewerkt blijkt dat het meer kost. Goed dat het nu helder is", vindt D66-fractievoorzitter Thomas Reijnaerts. Fasering lijkt hem geen verkeerde oplossing. Ook coalitiegenoot GroenLinks, groot voorstander van het autoluw maken van de binnenstad en schonere lucht op de Vestdijk, neemt Schreurs niets kwalijk. ,,Ik had wel het beeld dat het budget voldoende was, maar ik heb die vraag nooit zo stellig voorgelegd", zegt fractievoorzitter Rik Thijs. ,,Dit laat vooral zien dat we als stad aan onze tax zitten, als het gaat om ambities en geld."

Coalitiepartij SP is nog het meest kritisch. ,,Dit is op zijn zachtst gezegd een verrassing. Niet fijn. We willen weten wat het complete verhaal is van het college", zegt fractievoorzitter Murat Memis. Hij weet nog niet of de SP instemt met fasering. ,,Als je eenmaal begint, dan moet je het ook afmaken en dus dat geld ergens vandaan halen."

Oppositiepartij VVD is de felste tegenstander van het 'afknellen' van de Vestdijk en binnenstad. Toch grijpt de partij de tegenvaller niet aan om nog eens fel uit te halen. ,,Of we nu een spoeddebat aan gaan vragen? Ach, we hebben de Vestdijk al zo vaak aangekaart", verzucht Tom Meylink. ,,Het tekort verbaast me. Het is toch gebruikelijk dat je genoeg geld hebt als je met een project start."

Het CDA reageert fel, Linda Hofman noemt de gang van zaken 'onbehoorlijk en bizar'. ,,Vorige maand nog hield de wethouder een hosanna-verhaal. Ze begint al bijna met een tijdelijke proefopstelling op de Vestdijk. En dan blijkt nu opeens dat ze het niet kan betalen?" ,,Het is hartstikke vreemd", zegt ook Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl. ,,De wethouder mag ons haarfijn uitleggen hoe dit komt en hoe ze het wil oplossen", aldus Geert Geerts van Leefbaar Eindhoven. ,,Het is niet prettig dat je zo voor het blok wordt gezet", vindt Patrick van der Voort van BBL. Hij zet vraagtekens bij een gefaseerde aanpak. ,,Dat betekent dat de overlast in de binnenstad langer duurt."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen