Volledig scherm
Foto ter illustratie © Marc Driessen

Cocaïne- en amfetamine resten in rioolwater, blijkt uit Europees onderzoek

EINDHOVEN - Het rioolwater van Amsterdam bevat de hoogste concentratie xtc-resten van Europa. Het riool van Eindhoven scoort hoog met restanten van cocaïne en amfetamine. Dat blijkt uit een analyse van rioolwater in 56 Europese steden in negentien landen door het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction.

De organisatie verricht dit soort onderzoek al sinds 2011. Sinds dat jaar zijn zeven metingen gedaan, de laatste vorig jaar.

Grillig patroon

Uit die laatste analyse blijkt dat de hoeveelheid cocaïneresten in het rioolwater het hoogst is in West- en Zuid-Europese steden en dan vooral in België, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zeer laag tot verwaarloosbaar zijn de gevonden cocaïneresten in de meeste Oost-Europese steden, aldus de Europese organisatie.

Volgens het Trimbos Instituut laten de verschillende peiljaren voor de Nederlandse steden een grillig patroon zien als het gaat om cocaïne en amfetamine. Wel is sinds 2011 een duidelijke toename te zien van xtc-resten in het afvalwater van Amsterdam en Eindhoven.

Lastig te duiden

De gegevens zijn lastig te duiden, zegt het instituut. Zo maken de analyses voor amfetamine en ecstasy doorgaans geen onderscheid tussen lozingen en menselijke consumptie. Eindhoven ligt in een gebied waar veel ecstasy en amfetamine wordt geproduceerd. 

De hoge uitkomsten kunnen dan ook mogelijk verklaard worden door dumpingen. ,,Voor Amsterdam kan ook niet uitgesloten worden dat de hoge waarde in 2017 met een dumping te maken heeft", aldus het Trimbos-instituut.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kerkklokken in Eindhoven spelen titelsong van hitserie La casa de papel: mysterieuze boodschap van Netflix onthult waarom
    video

    Kerkklok­ken in Eindhoven spelen titelsong van hitserie La casa de papel: mysterieu­ze boodschap van Netflix onthult waarom

    EINDHOVEN - De kerkklokken van de Catharinakerk in Eindhoven speelden vrijdagmiddag het nummer ‘Bella Ciao’. Een mysterieuze boodschap op het Instagramaccount van Netflix Nederland verraadt waarom: het derde seizoen van de hitserie La casa de papel begint vandaag. Terwijl de kerkbeheerder van de kerk van niks wist, werd de beiaardier door het reclamebureau van de streamingdienst benaderd om de serie te promoten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven