Volledig scherm
De Apotheker via Google Streetview © ED

Coffeeshop Apotheker Eindhoven moet jaar dicht

EINDHOVEN - Coffeeshop De Apotheker op Stratumseind in Eindhoven moet een jaar lang dicht. Aanleiding is de vondst van ruim 100 kilo hennep en hasj - straatwaarde toch al gauw 1 miljoen euro -  in de Nuenense woning van een van de eigenaren. 

Wanneer de zaak, een van de oudste coffeeshops in Eindhoven, dicht moet, is nog niet duidelijk. De eigenaren kunnen nog een kort geding starten. Dan wacht burgemeester John Jorritsma nog even voordat het bord 'gesloten' op de deur gespijkerd wordt. 

De uitbaters willen voorlopig niet reageren op vragen, zo laten ze weten.  

De Bakkerij
Het naastgelegen café De Bakkerij van dezelfde eigenaren mag wel open blijven. Sluiting valt volgens een woordvoerder niet onder de bevoegdheid van de burgemeester als die optreedt volgens de Opiumwet. Het woonhuis van de eigenaar daarentegen is door burgemeester Maarten Houben van Nuenen wel op slot gedraaid. Ook is de huur opgezegd, aldus Jorritsma. Eerder werden onder andere coffeeshop New Wave op de Stratumsedijk en The Pink aan de Willemstraat gesloten omdat ze te veel hennep op voorraad hadden.  

De zaak kwam aan het rollen toen de politie zag hoe de eigenaar op 13 december vorig jaar in Nuenen te hard reed, in een auto zonder APK keuring. Toen agenten hem vervolgens in zijn woning opzochten, bleek daar ruim 96,5 kilo hennep en 7,25 kilo hasj, een vuurwapen, munitie, een stroomstootwapen en een vlindermes te liggen. De man gaf meteen aan dat het de handelsvoorraad van de coffeeshop in Eindhoven was. 

Gedoogbeleid
De eigenaar heeft daarmee de regels voor het gedoogbeleid overtreden: een coffeeshop mag slecht 500 gram hennep in voorraad hebben. Tot 5 kilo kan de burgemeester een waarschuwing geven, zoals de vorige eigenaar van De Apotheker in 2010 ook heeft gehad. Daarboven volgt sluiting; hoe meer er gevonden wordt, hoe langer. Boven de 80 kilo wacht een sluiting van 12 maanden. 

Een bezwaarschrift tegen het voorgenomen besluit heeft de eigenaren niet mogen helpen. De exploitanten beroepen zich onder meer op het feit dat de politie het bewijs onrechtmatig heeft vergaard. Maar Jorritsma ontkent dat: de Nuenenaar zou de politie zelf binnengelaten hebben. Bovendien geldt die redenering volgens de burgemeester alleen voor het strafrecht, niet voor het bestuursrecht.  Ook wijst hij het argument van de hand dat een jaar sluiten ernstige consequenties zal hebben voor de zaak en het personeel. Daar hadden de exploitanten dan zelf eerder rekening mee moeten houden. 

Ook wijzen de eigenaren op de spagaat van het gedoogbeleid: verkopen mag, maar inkoop aan de achterdeur is strafbaar. Ook Jorritsma is kritisch daarover. Daarom wil Eindhoven wel meedoen aan een proef van gereguleerde hennepteelt. Maar de burgemeester zegt in de brief waarin de sluiting wordt aangekondigd dat uitbaters van coffeeshops weten dat ze in die 'spagaat' terecht kunnen komen. Hij blijft erbij dat de eigenaren van De Apotheker zich niet aan de voorwaarden voor het gedogen van de verkoop hebben gehouden. Conform de regels volgt dan sluiting. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven