Volledig scherm
Coffeeshop De Apotheker in Eindhoven moet een tijd dicht. © Rob Engelaar

Coffeeshop sluiten lost niets op

OPINIEOPINIE - De auteur Derrick Bergman komt uit Eindhoven en is voorzitter van de Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en sinds 1987 bezoeker van De Bakkerij.

Op last van burgemeester Jorritsma moet De Apotheker in Eindhoven zijn deuren sluiten. Een nieuw dieptepunt in de failliete Nederlandse hennepoorlog.

De nieuwe Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) sluit één van de oudste coffeeshops in de stad, De Apotheker, voor een jaar. Reden: in het woonhuis van één van de eigenaren in Nuenen is vorig jaar een voorraad van honderd kilo cannabis aangetroffen door de politie. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een opslagplaats op flinke afstand van de coffeeshop - en in een andere gemeente - aanleiding is voor een zo drastische maatregel. Een nieuw dieptepunt in de failliete Nederlandse hennepoorlog, die geen problemen oplost maar juist problemen veroorzaakt.

Alcohol en cannabis
De Apotheker is vooral bekend onder de naam De Bakkerij. Sinds de verplichte keuze tussen alcohol en cannabis is de verkoop van cannabis verhuisd naar een aparte ruimte naast de kroeg, met de naam De Apotheker. Het is één van de oudste en drukst bezochte coffeeshops van Eindhoven, gelegen aan het Stratumseind, de grootste uitgaansstraat van Nederland. Café De Bakkerij mag open blijven, maar de sluiting van De Apotheker voor een jaar lijkt onvermijdelijk.

De politie trof de voorraad hasj en wiet aan op 13 december vorig jaar, waarna de burgemeester van Nuenen de woning liet sluiten en de huur opzegde. Met het besluit van de Eindhovense burgemeester om ook de coffeeshop een jaar te sluiten, is feitelijk sprake van twee keer straffen voor hetzelfde delict, iets dat in ons land niet is toegestaan.

Belangrijker is dat hier een nieuwe grens wordt overschreden: tot nu toe ging het in zaken over de voorraad van coffeeshops altijd om stashes in, boven of vlakbij de coffeeshop. In dit geval lag de stash op ruim tien kilometer afstand van de coffeeshop en ook nog eens in een andere gemeente.

Voorspelbare gevolgen
De gevolgen van de sluiting zijn voorspelbaar: de Eindhovense coffeeshops die nog open zijn, zullen het nog veel drukker krijgen. Ze kunnen de vraag nu al nauwelijks aan, omdat zo'n beetje de hele regio in Eindhoven wiet komt kopen. Vrijwel alle omliggende gemeenten, behalve Helmond, hebben een zogenaamde 'nuloptie' en schuiven hun verantwoordelijkheid dus af op Eindhoven. De vorige burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel (PvdA), heeft zijn collega's daar regelmatig - maar zonder resultaat - op aangesproken.

Door de maatregel van de nieuwe burgemeester zal de toeloop naar andere coffeeshops dus nog groter worden, zodat ze nog meer moeten inkopen en nog grotere voorraden moeten aanleggen om aan de vraag te voldoen. En nu er op het Stratumseind nog maar één coffeeshop over is (Upstairs), breken voor straatdealers weer gouden tijden aan. Ondertussen rookt niemand er een gram minder om, maar verliest een deel van het personeel van De Apotheker wel zijn of haar baan. Is dit nou wat de VVD 'slim reguleren' noemt?

Bezwaarprocedure
De exploitant van De Apotheker moet binnen twee weken besluiten of hij een voorlopige voorziening (kort geding) aanvraagt of een bezwaarprocedure start. In dat laatste geval zal de shop hoe dan ook een tijd lang de deuren moeten sluiten.

De hele kwestie laat opnieuw pijnlijk duidelijk zien hoe hard reële regulering nodig is, of anders gezegd: wat een puinhoop het coffeeshopbeleid op dit moment is. Dat is niet de schuld van de coffeeshopondernemers, van de consumenten of van de cannabisplant, dat is de schuld van de politiek. Als het burgemeester Jorritsma ernst is met de openbare orde en veiligheid in zijn stad, moet hij zijn besluit heroverwegen. Sluiting van De Apotheker lost geen enkel probleem op, maar veroorzaakt juist meer problemen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven