Volledig scherm
Het TAC-gebouw aan de kant van de Vonderweg in Eindhoven. De discussie over verkoop en behoud van de voormalige personeelswinkel van Philips is nog in volle gang. © Michel Theeuwen

Commerciële verkoop TAC in Eindhoven scheelt twee tot vier ton

EINDHOVEN - Het TAC-gebouw zou de gemeente Eindhoven twee tot vier ton meer op kunnen leveren als dat aan een commerciële partij verkocht zou worden en niet aan de huidige huurder. Dat schrijft wethouder Staf Depla aan de gemeenteraad. 

Depla antwoordt dat op vragen van raadsleden tijdens de eerste behandeling van het plan voor het TAC-gebouw. De gemeente wil de voormalige personeelswinkel van Philips - in het Emmasingelkwadrant aan de Vonderweg - verkopen aan het Temporary Art Center en een projectontwikkelaar. Die kan dan bovenop het deels behouden pand woningen bouwen waarmee de verbouwing gefinancierd kan worden. Daardoor loopt Eindhoven 4 miljoen aan inkomsten mis omdat niet het hele terrein verkocht kan worden. 

De gemeenteraad vond dat Depla met het plan veel verder gaat dan het amendement dat een unanieme raad in februari 2017 aannam. Daarin ging het alleen om het gebouw, niet om de functie, de verhuur van betaalbare atelier- en expositieruimte voor creatievelingen. Maar volgens Depla is in de discussie over het TAC ook altijd behoud van de broedplaats aan de orde geweest. De VVD stelde voor het voorstel 'controversieel' te verklaren en de afhandeling aan het nog te vormen college over te laten. 

Depla redde de behandeling door te wijzen op de mogelijkheid om indien gewenst het besluit over het omstreden onderdeel uit te stellen. Voordeel is dat de gemeente dan wel verder kan met het uitwerken van plannen voor de Victoriatoren van Foolen & Reijs (achter het TAC) en de aanleg van het park in het midden van het gebied. 

Hoe het verder gaat wordt vanavond duidelijk als de raad het plan bespreekt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven