Componist in coronatijd Orkun Aĝir: ‘Het voelt alsof ik uit de flow geworpen ben’
EINDHOVEN - Componist in tijden van corona. Het valt niet mee. Waar ze vorig jaar nog vol plannen en ideeën zaten dreigen ze nu vast te lopen in een lege toekomst. Eindhovenaar Orkun Aĝir is na een jaar van weinig werk vooral aan vakantie toe.
Of we even kunnen babbelen over zijn bestaan als musicus in tijden van corona. ,,Nu niet, ik heb zo een testafspraak en overmorgen ga ik het land uit”, reageert Orkun Aĝir. Het klinkt alsof de Eindhovense componist, baglama-speler (Turkse luit) en muziekdocent voor Nederland en de rest van de wereld verloren is.
Niet alleen de omstandigheden, maar ook mijn creativiteit lijkt door corona te zijn aangetast
,,Het voelt ook wel een beetje zo”, vertelt hij een dag later, negatief getest en wel. ,,Niet alleen de omstandigheden, maar ook mijn creativiteit lijkt door corona te zijn aangetast. Dacht ik aan het begin van de eerste lockdown ‘ik ga lekker componeren en andere leuke dingen doen’, nu lijkt het wel of niet alleen de wereld maar ook ikzelf stilsta. Dus ja, een dag of tien eruit, naar de familie van mijn vrouw in Turkije, zie ik als een welkome afwisseling.”
Naast het weerzien met zijn vrouw, die al een paar weken in haar geboorteland is, snakt hij ernaar zijn enkele maanden oude dochtertje Sophietje weer te kunnen vasthouden. ,,Haar geboorte is het beste wat me nu kon overkomen; het enige voordeel van corona is dat ik nu heel veel bij haar kan zijn.”
Surrogaat
Vertelde Aĝir (30) een jaar geleden in deze krant nog blijmoedig over aanstaande concerten en mooie ideeën, nu is de toekomst even leeg.
,,Drie grote projecten zijn afgezegd. Er waren gevorderde plannen voor een uitvoering van mijn eerste symfonie, ik zou met een nieuw strijkkwartet door Polen gaan toeren, en het Nederlands Saxofoon Octet zou een nieuw werk van mij gaan spelen in onder meer Istanbul. Dat laatste heeft online plaatsgevonden, maar hoewel beter dan niets is het surrogaat. Ik wil contact kunnen maken met mensen voor wie ik speel en schrijf, ze kunnen zien en voelen, ze in de ogen kunnen kijken, hun reacties gewaarworden! Daar haal ik mijn inspiratie en mijn werklust uit.”
Armzalig
Social media vindt hij sowieso armzalig. ,,Alles is zo vluchtig. Tien seconden naar muziek luisteren waar ik een jaar aan heb gewerkt en dan gaat de aandacht weer naar Truus die risotto maakt.”
Wat ook niet hielp: er gingen mensen dood van wie hij hield. Zo stierf onlangs Liesbeth Clement, zijn muziekdocente aan het Van Maerlant. ,,Zij was belangrijk voor mij. Ik had nog regelmatig contact met haar en ik mis haar.”
Depressief, al met al? ,,Nou, ik zat er niet ver vanaf. Maar dat heb ik nu wel onder controle.”
Ik weet nu, na deze moeilijke periode, dat ik graag gehoord wil worden, dat ik het fijn vind als iemand ‘goed gedaan jochie’ tegen me zegt
Motivatie
Financieel redt hij het wel, daar is de Tozo (Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige Ondernemers) voor, bang voor carrièreschade op de langere termijn is hij ook niet echt.
Hoe zit het met zoiets als intrinsieke motivatie? Tja, dat is een heikel punt. Een kwetsbaar punt ook. ,,Die zit nog wel ergens, maar die heeft blijkbaar ook voeding en waardering nodig. Ik weet nu, na deze moeilijke periode, dat ik graag gehoord wil worden, dat ik het fijn vind als iemand ‘goed gedaan jochie’ tegen me zegt. Wat ik nu doe leidt tot niets. Het voelt alsof ik uit de flow ben geworpen, terwijl ik daar een jaar geleden zo lekker in zat.”
Naast zijn dochtertje is er toch nog een lichtpuntje en dat is het Cello Project Eindhoven, dat hij samen met celliste Marlies Muijzers vorig jaar opzette. ,,Het is een platform voor gevorderde amateurcellisten waarvoor ik muziek op maat schrijf.”
Hij weet het wel, het licht gaat weer een keer vol aan. Wat hem betreft mag het snel. Heel snel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwe eigenaar van failliete Sonse matrijzenfabrikant Axxicon ziet veel kansen
SON - Matrijzenfabrikant Axxicon uit Son gaat verder onder de vlag van een Overijsselse groep van industriële bedrijven. De Hengelose ondernemer Joep Lüth ziet veel kansen in een doorstart van het failliete bedrijf. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Bij Agir klinken pijnlijke dingen van 't leven door
Orkun Agir schreef Kwintet voor Baglama en strijkkwartet, dat zaterdag 18 januari in het Muziekgebouw wordt uitgevoerd door het Poolse Antarja String Quartet. -
Brand bij appartementencomplex in Eindhoven, 48-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting
EINDHOVEN - Bij een appartementencomplex aan het Victoriapark in Eindhoven is zondagavond brand ontstaan. Een 48-jarige man is aangehouden op verdenking van brandstichting.
-
PREMIUM
Verpleeghuizen laten mondkapjes nog op de plank liggen: ‘Weinig besmettingen onder bewoners, maar we blijven alert’
EINDHOVEN/HELMOND - Anders dan in andere plaatsen in Nederland laten verpleeghuizen in Zuidoost-Brabant de mondkapjes voorlopig in de kast liggen. Ze nemen nog geen extra maatregelen tegen corona, omdat het aantal besmettingen onder cliënten tot nu toe erg laag is. -
PREMIUM
‘Echte volkswijk’ Helmond-West landelijk koploper met jongeren die risico lopen op criminele carrière: ‘Het is urgent’
HELMOND - Helmond-West telt het hoogste percentage risicojongeren van heel Nederland. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 13,7 procent van de jongeren - 110 in getal - er het risico loopt af te glijden richting drugscriminaliteit. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven