Volledig scherm
Fons van der Sommen (midden) met zijn bul die hij ontving uit handen van hoogleraar Peter de With. Foto: Odette Beekmans © vrij

Computer in Eindhoven 'ziet' slokdarmkanker

EINDHOVEN - Een computer beoordeelt beelden van menselijke cellen beter dan artsen op afwijkingen die kunnen leiden tot slokdarmkanker. Op dit onderzoek promoveerde Fons van der Sommen aan de TU/e. 

Als een computer of smartphone in staat is om menselijke gezichten te herkennen, moet het ook mogelijk zijn om kankercellen op te sporen met analyse van beelden. 

Met dit idee van de Eindhovense maag-darm-leverarts Erik Schoon van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven ging onderzoeker Fons van der Sommen van de Technische Universiteit Eindhoven aan de slag. Met succes: woensdag  promoveerde hij cum laude op zijn onderzoek naar de herkenning van kankercellen in de slokdarm. De computer presteert zelfs beter dan artsen.

Afwijkende cellen

Van der Sommen concentreerde zijn onderzoek op afwijkende cellen in de zogenaamde Barett-slokdarm. Dat is nog niet levensbedreigend, maar patiënten hebben wel een dertig maal grotere kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Wordt dat te laat ontdekt, dan is de overlevingskans beperkt. 

De promovendus maakte gebruik van opnamen in de zogenaamde Barett-slokdarm, gemaakt door middel van endoscopie bij patiënten van het Catharina Ziekenhuis. Daarbij wordt een dunne buis met een cameraatje in de slokdarm gebracht. 

Hij begon met foto's gemaakt met gewoon wit licht. In een algoritme voerde hij de specifieke kenmerken in  van afwijkende cellen. Dat leverde al goede resultaten op. Hij kon de software zo instellen dat hij een goede voorselectie kon maken van de aangeleverde beelden, wat de kans op foute uitkomsten verminderde.

Slokdarmweefsel

In de tweede fase gebruikte hij een nieuwe endoscopische techniek waarbij een laser tot drie millimeter in het slokdarmweefsel kijkt. Dat is waar afwijkende cellen ontstaan. Deze laserbeelden zijn nogal gruizig en voor artsen moeilijk te interpreteren. Van der Sommen ontwikkelde algoritmes waarmee de computer wél een goede analyse kan maken. Die techniek is beter in staat om afwijkende cellen te zien dan artsen dat kunnen.  

Promovendus Van der Sommen concludeert in zijn proefschrift dat vroege herkenning van kanker in de Barett-slokdarm louter op basis van endoscopie en het nemen van monsters (biopten) tekort schiet. 

Hij blijft als TU/e-onderzoeker verder werken aan verdere ontwikkeling van herkenningstechnieken. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven