De grote zaal van het Parktheater in Eindhoven blijft voorlopig leeg.
Volledig scherm
PREMIUM
De grote zaal van het Parktheater in Eindhoven blijft voorlopig leeg. © Twycer

Corona raakt theaters, poppodia en musea hard: ‘Opeens in een heel groot zwart gat’

EINDHOVEN - Ook de cultuursector wordt hard geraakt door het coronavirus. Makers zitten noodgedwongen thuis omdat theaters, musea en concertzalen dicht zijn. Achter de schermen wordt bij de instellingen in de Eindhovense regio naarstig naar oplossingen gezocht.

Jos Feijen van De Effenaar in Eindhoven
Volledig scherm
Jos Feijen van De Effenaar in Eindhoven © DCI Media

,,Het is een ramp”, zegt directeur Jos Feijen van poppodium De Effenaar in Eindhoven over de gevolgen van de coronacrisis. ,,We hebben nul omzet en geen inkomsten. De kosten lopen door: het is al geen vetpot. Met relatief weinig geld moeten wij veel doen. We hebben geen vet op de botten, je kunt niks opvangen. Het is koffiedik kijken. Het treintje rijdt nu door en we moeten zien waar het uitkomt. Het wordt een heel debat, maar ik merk dat de overheid er wel oog voor heeft.

Artiesten nemen het zekere voor het onzekere en schrappen hun tournees. Veel shows zijn al verplaatst, waaronder de uitverkochte optredens van De Jeugd van Tegenwoordig en Alain Clark. Ook de festivals Prognosis en Deathfest zijn uitgesteld. ,,Alleen de kleinere Nederlandse acts kunnen wat flexibeler plannen”, zegt Feijen. ,,Wat betreft de programmering is een groot deel van het werk al gedaan. Heel veel is doorgeschoven. We hebben geen productie, dus kunnen we nu achterstanden in de administratie inhalen. Ook doen we al aan zomer-onderhoud, zoals schilderwerkzaamheden. Het groot onderhoud van de theatertechniek is ook naar voren gehaald.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven