De voormalige Mgr.Bekkersschool voor speciaal onderwijs (zmlk) aan de Jacob Oppenheimstraat in Eindhoven is in gebruik genomen als corona-post voor vijf huisartsencentra in Gestel en Strijp.
Volledig scherm
De voormalige Mgr.Bekkersschool voor speciaal onderwijs (zmlk) aan de Jacob Oppenheimstraat in Eindhoven is in gebruik genomen als corona-post voor vijf huisartsencentra in Gestel en Strijp. © Google Streetview

Coronapost voor vijf huisartsencentra in oude school Eindhoven

EINDHOVEN - De oude Mgr. Bekkersschool aan de Jacob Oppenheimstraat in Eindhoven is woensdag in gebruik genomen als huisartsenpost voor patiënten met luchtwegklachten uit Strijp en een deel van Gestel. Vijf huisartsenposten vragen hun corona-verdachte patiënten hiernaar toe te komen. 

Volledig scherm
© Thinkstock

Het gaat om vijf huisartsencentra:  van de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) zijn dat de vestigingen Strijp aan de Noord-Brabantlaan en International op Strijp-S en van De Ondernemende Huisarts de posten Hoog Bergen aan de Hoogstraat, Engelsbergen aan de Maria van Bourgondiëlaan en De Pastorie aan de Strijpsestraat. 

De bedoeling is dat alle patiënten sowieso eerst bellen voordat ze naar welke huisarts dan ook komen, zeker met de klachten die bij het coronavirus horen, zoals hoesten, niesen, koorts en dergelijke. Aan de telefoon wordt bepaald of een patiënt naar de huisarts kan komen, naar de huisartsenpost of het ziekenhuis moet of zich, vanaf woensdag, bij de speciale praktijk aan de Jacob Oppenheimstraat moet melden. 

Zo min mogelijk contact

Eindhoven Ed Berends, lid van de Raad van Bestuur van SGE en huisarts
Volledig scherm
Eindhoven Ed Berends, lid van de Raad van Bestuur van SGE en huisarts © Fotopersburo van de Meulenhof BV

,,Dit is wel uniek omdat het voor ons de eerste isolatiepraktijk is op een buitenlocatie", zegt directeur Ed Berends van Stichting Gezondheidscentra Eindhoven. ,,We hebben de afgelopen weken geprobeerd om de isolatiestromen te scheiden, maar dat is erg lastig gebleken. Zeker in sommige centra is het niet gemakkelijk om delen af te zonderen. En dus kiezen we in Strijp en een deel van Gestel voor deze oplossing om corona-verdachte patiënten zo min mogelijk in contact te brengen met hulpverleners en andere patiënten.”  Daarvoor is de oude school voor speciaal onderwijs Mgr. Bekkers deels geschikt gemaakt als huisartsenpost. ,,In de praktijk bleek dat nog wel een klus. Er bleek bijvoorbeeld geen wifi te zijn en dat hebben we toch echt nodig", aldus Berends. 

Huisartsen van de vijf deelnemende centra draaien volgens de SGE-directeur nu ‘hoest- en proest-diensten’ in de Jacob Oppenheimstraat. Wie klachten heeft die niets te maken hebben met de luchtwegen, kan na telefonisch contact wel terecht bij zijn eigen huisartsencentrum. 

Buitenpraktijken

Eerder werden ook in bijvoorbeeld Best (sporthal), Laarbeek (oude fysiotherapiepraktijk) en Heeze-Leende  (gemeenschapshuis De Meent) buitenpraktijken ingericht voor patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Andere gezondheidscentra zorgen voor scheiding van bezoekers mét en zonder luchtwegklachten, bijvoorbeeld op een corona-spreekuur. Overal en voor iedereen geldt: eerst bellen, niet zomaar langskomen in de praktijk. 

Plan voor Mexicaanse griep

SGE heeft over heel Eindhoven een taakverdeling gemaakt tussen de centra die aangesloten zijn. Zo worden in Woensel de patiënten met luchtwegklachten geholpen in SGE De Parade en Prinsejagt, terwijl die niet meer geholpen worden bij Orion en Woensel. Stratumse patiënten met corona-verdenking kunnen terecht bij centrum Sibelius in Gestel. De centra Tongelre en De Akkers delen eveneens de verdachte bezoekers. In Meerhoven is een ruimte van de apotheek als isolatiepraktijk ingericht. ,,Deze verdeling hebben we ooit gemaakt in 2009 toen de Mexicaanse griep heerste. Maar toen is het niet in de praktijk gebracht, nu wel. Dus hebben we toch nog profijt van dat oude plan”, aldus Berends. 

Centra van De Ondernemende Huisarts nemen ieder hun eigen voorzorgsmaatregelen tegen corona-besmetting. Die zijn veel zelfstandiger dan de SGE-artsen. Een overzicht van de DOH-deelnemers is er dan ook niet. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven