Volledig scherm
© Thinkstock

Corporatie Trudo Eindhoven wil huur echt verlagen

EINDHOVEN - Stichting Sint Trudo bekijkt of het mogelijk is alle huren onder de laagste huurtoeslag grens te houden, zodat huurders zo min mogelijk zelf hoeven te betalen. Ook wil Trudo de energiekosten verlagen door duurzame woningen aan te bieden.

Bij de nieuwbouw steekt Trudo 15.000 euro extra in een woning om dat te bereiken. Het totale pakket, dat nog goedgekeurd moet worden door de raad van commissarissen, kost al gauw acht ton per jaar.

Het is maar een voorbeeld van wat een corporatie zelf kan doen om het huurders makkelijker te maken, zei directeur Thom Aussems woensdagavond tijdens een discussie over wonen in Eindhoven. Die was georganiseerd door Wij in de Stad, een groep van vier oud-bestuurders van maatschappelijke organisaties. Thema was de tweedeling in de stad: het succes van Brainport en zijn expats tegenover de werkloosheid en het tekort aan betaalbare woningen.

Verder wil Trudo net als in Woensel-West ook in de Gestelse wijk De Bennekel kinderen gaan ondersteunen, bijvoorbeeld door voorleessessies, zondagsschool en dergelijke. Ook jongeren moeten geholpen worden, bijvoorbeeld door vmbo in de wijk aan te bieden en ze aan het werk te helpen. Aussems wil daarbij ook weer jonge huurders inzetten die in ruil daarvoor 100 euro korting op de huur krijgen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven