Corporaties bieden huurders Eindhoven, Best en Veldhoven zonnepanelen aan

EINDHOVEN - De eerste 900 huurders in Eindhoven, Best en Veldhoven van de corporaties 'Thuis en Woonbedrijf zijn deze week aangeschreven: of ze zonnepanelen op het dak willen. Het is de start van een project dat jaren gaat duren: uiteindelijk krijgen alle huurwoningen die daarvoor in aanmerking komen een op maat gesneden aanbod. 

Volledig scherm
Zonnepanelen huren © ed

De samenwerkende woningcorporaties 'Thuis (11.000 woningen) en Woonbedrijf (32.000 woningen) steken daar respectievelijk 2 en 1,5 miljoen euro in dit jaar. In totaal krijgen enkele duizenden huurders dit jaar een aanbod, steeds per wijk. De woonstichtingen trekken samen op in het project, met één installateur/leverancier: 365zon uit Eindhoven. Dan volgt een evaluatie. Gaat het goed, dan wordt de regeling voor alle huurders opengezet.  

Schaduw
Niet bij alle woningen kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden: soms liggen de daken aan de schaduwkant of zorgen bomen voor te veel schaduw, soms is de dakconstructie niet geschikt. Ook die bewoners worden apart op de  hoogste gesteld. Appartementen komen ook niet aan de beurt, al is er op het dak wel plaats. De corporaties zouden dan energieleverancier worden en daar zitten nog te veel haken  en ogen aan, aldus de corporaties. 

Huurder
Het is echter aan de individuele huurder om ja  te zeggen. Daarna wordt met de installateur een op maat gesneden plan gemaakt. Daarbij kan de huurder, afhankelijk van het dak, kiezen voor tussen de zes en twaalf panelen. Behalve de prijs - een verhoging van de servicekosten die niet geldt voor de jaarlijkse huurverhoging - wordt in de brief aan de bewoners ook de 'winst' berekend. Zes panelen kosten bijvoorbeeld 12,64 euro per maand, 25 jaar lang, de opbrengst is een tientje meer dan de kosten.

Servicekosten
,,We kunnen het niet opleggen aan de huurder, omdat er een verhoging van de servicekosten bij komt kijken", zegt manager vastgoed Luc Reusken van 'Thuis. ,,Maar we gaan het bewoners wel zo gemakkelijk mogelijk maken, om ze te leiden naar een ja", aldus Ingrid van Gijzel, districtsmanager van Woonbedrijf. Er komen ook een aantal informatieavonden in de wijken die als eerste aan de beurt komen: bij 'Thuis zijn dat de Kantonnier in Best, de Akkerbuurt in Vlokhoven Eindhoven en Zonderwijk in Veldhoven, bij Woonbedrijf de Muschberg in Tongelre, de Generalenbuurt in Woensel en de Aireywijk in Gestel. 

Duurzaamheid
Wim Repping uit de Aireywijk, voormalig voorzitter van de inmiddels opgeheven buurtvereniging, gaat zeker meedoen, vanwege de duurzaamheid. De corporaties willen met het project graag hun milieudoelstellingen gaan halen. En de woonlasten van de huurders laag houden. Repping heeft wel nog wat tips. ,,Bij de renovatie moesten mensen die mee wilden doen, op afspraak informatie halen. Dat is al te veel voor veel mensen. Jullie moeten iedereen individueel thuis benaderen, dan doen ze echt wel mee", aldus de buurtbewoner

In samenwerking met indebuurt Eindhoven