Volledig scherm
Jan van der Lest in atelierruimte aan de Deken van Somerenstraat in Eindhoven © FotoMeulenhof

Creatieven ontvluchten Eindhoven

EINDHOVEN - Tachtig procent van de afgestudeerden aan de Design Academy vertrekt na het afstuderen uit Eindhoven. De redenen: ateliers zijn hier gemiddeld 25 procent duurder dan in een stad als Rotterdam én Eindhoven is cultureel gezien niet erg aantrekkelijk. 

,,Er moet eindelijk eens een goed atelierbeleid komen”, zegt Jan van de Lest, directeur van Stichting Ruimte.

Goede huisvesting
Stichting Ruimte heeft tot doel te zorgen voor goede huisvesting voor de creatieve sector in de stad; onder meer kunstenaars, vormgevers, muzikanten en andere creatieven. Het bestand bestaat uit ateliercomplexen en broedplaatsen waar in totaal nu iets meer dan 300 creatieven zijn gehuisvest. 

En dat is onvoldoende, stelt Van de Lest, directeur van de stichting sinds de oprichting in 2008. ,,Er is een wachtlijst van ongeveer 400 personen en het aanbod is in al die jaren min of meer hetzelfde gebleven. Dat is dus niet goed. Idealiter zouden er 1000 plekken bij moeten komen.”

De stichting werkt nu met marktconforme prijzen. ,,Dat houdt in dat wij tamelijk duur zijn. In Rotterdam rekent onze zusterinstelling 50 euro per jaar per vierkante meter voor een werkplek. Wij zitten daar gemiddeld 25 procent boven. Eindhoven is zo’n beetje de enige stad die niets overheeft voor het atelierbeleid en je ziet dat het moeilijk is voor vooral startende studenten en kunstenaars om een betaalbaar atelier te bemachtigen.”

Mensen koesteren
Design Academy Eindhoven (DAE) houdt niet bij welke afgestudeerden in de regio blijven werken en welke vertrekken. ,,Ik weet wel dat het belangrijk is om niet alleen een instituut als de academie in je stad te hebben, maar dat je de mensen na het afstuderen ook moet koesteren”, aldus Marc Ruis, woordvoerder van de DAE. Hij zegt ook dat studenten en afgestudeerden van de DAE aangeven dat er behoefte is aan betaalbare werkplekken.  Ruis: ,,En ik begrijp dat dat niet gemakkelijk is in Eindhoven.”

Het gebrek aan goede werkplekken heeft invloed of creatieven in de stad blijven, meent Van de Lest. ,,In de jaren 90 ging tachtig procent na het afstuderen met de eerste trein naar Amsterdam. Gaandeweg nam dat af; vijf jaar geleden zat het rond de vijftig procent. En nu gaan we weer terug naar de jaren 90."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven