Volledig scherm
Nieuwe cultuurdirecteur Thomas van Dalen. © Irene Wouters

Cultuur in Eindhoven krijgt een hefboom

EINDHOVEN - In Eindhoven is sinds vorige week de Stichting Cultuur spreekbuis, vraagbaak en katalysator voor de cultuursector. Kwartiermaker Thomas van Dalen moet voor het einde van dit jaar de boel operationeel hebben.


De stichting is vorige week formeel opgericht, maar organisatie-strateeg Thomas van Dalen is al een paar weken volle kracht bezig zich het Eindhovense culturele wereldje eigen te maken. De ene afspraak loopt over in de andere. Regelmatig boekt hij een overnachting in Eindhoven om de agenda zo vol mogelijk te kunnen plannen. Het thuisfront in Amsterdam schiet er dan even bij in. Maar het moet nu even, aldus Van Dalen. Want de basis onder een succesvol beleid is draagvlak. En in draagvlak moet je investeren: „Ik wil niet dat er ook maar één politicus, instelling of burger is die zijn mening niet heeft kunnen geven”, zegt hij. En: „Als stichting zijn we gesprekspartner van de organisaties en instellingen. Wij geven de sector een gezicht. We zijn een hefboom in gesprekken met de overheid en we zoeken verbindingen binnen de sector en daarbuiten, met het bedrijfsleven bijvoorbeeld.”

Afgelopen donderdag vond de eerste raadpleging van de cultuursector plaats. Zo’n 130 vertegenwoordigers van alle Eindhovense cultuurinstellingen en -organisaties leverden hun overwegingen, ideeën, tips en waarschuwingen.

Eerste keer dat politiek cultuurbeleid uit handen geeft

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de stad - en trouwens ook in Nederland - dat de politiek het uitwerken en uitvoeren van het cultureel beleid uit handen geeft. En in eerste instantie dus aan hem, Thomas van Dalen. Een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van hem en zijn team. „Het is een moedig en vooruitstrevend besluit van de Eindhovense politiek”, zegt hij. Na de zomer presenteert Van Dalen het eerste ‘uitbestede’ vierjaren-cultuurbeleidsstuk aan college en raad.

Lees het hele verhaal dinsdag in het ED, E-Paper of Blendle.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7453 stemmen